Свети апостол и јеванђелист Јован, субота, 21. мај
21/05/2022
Свети пророк Исаија, недјеља, 22. мај
22/05/2022

Патријарх на испраћају Матеја Периша

Надбискуп Хочевар и патријарх Порфирије на испраћају Матеја Периша / Фото: Пеђа Милосављевић/Cropix

Сигуран сам да Господ има неки свој план. Ако има и трун туге у Матејевом срцу, то је због ваше и наше туге, рекао је Патријарх Порфирије обраћајући се Матејевом оцу.

 

У католичкој цркви Светог Антуна у Београду, у петак, 20. маја, одржан је испраћај Матеја Периша, трагично настрадалог младића, који је служио београдски надбискуп Станислав Хочевар. Служби је присуствовао и Његова Светост Патријарх српски Порфирије. Матеј је нестао 31. децембра прошле године, а његова потрага мјесецима уназад уједињавала је људе из Хрватске и Србије. Матеј, чије тијело је пронађено у Дунаву 18. маја, биће сахрањен у Сплиту.

Ријечи утјехе Матејевом оцу Ненаду Перишу, али и свим грађанима који су се окупили како би одали почаст младом Сплићанину, упутио је, поред надбискупа Хочевара и патријарх Порфирије.

„Драги брате, на сахрани сваког човека изговарам реченицу: ‘Христос Господ да опрости грехе покојника и настани га у месту цветном одакле одбеже свака жалост’. Васкрсење Христово нам открива тајну истину да живот сваког од нас има смисла само ако нема краја, ако је вечан. Сви ми људи знамо да људи око нас умиру и сви се понашамо као да ми нећемо умрети. Тек када нам неко веома близак оде из овог света, из наше непосредне близине ми почињемо озбиљно да се фокусирамо на тајну живота. Шта је то живот? Да ли заиста сви умиру осим нас или постоји нешто што је једино сигурно, а то је да ћемо отићи из овог света. А онда кроз тачку одласка смисао добија све“, рекао је патријарх.

Млади Матеј требало је да и данас буде с нама. Али то је логика наша. Није важно када ће неко отићи одавде, него је важно да знамо да ће отићи.

Поглавар Српске Православне Цркве је истакао и да одлазак са овога свијета свако од нас доживљава непријатељски.

„Има ли смисла све што смо радили и што радимо ако одлазимо из овог света? Тај одлазак свако доживљава највећим непријатељем. Међутим, све у нашем животу је могло да се деси, а није морало. Могли смо данас да пијемо кафу, да се видимо са пријатељем, али смо одложили. Једино што не можемо планирати, а сигурно ће се десити, јесте да ћемо сви отићи са овога света. Млади Матеј по логици људској, нашој, оца, мајке и сестара, требало је да и данас буде с нама. Али то је логика наша. Није важно када ће неко отићи одавде, него је важно да знамо да ће отићи. Ми људи имамо своју логику, Бог има своју. Спортисти кад трче, гледају старт и циљ, а ми што се не разумемо, само докле је ко стигао. Стићи ћемо сви до циља, а тај циљ, ми који верујемо у Христа знамо да јесте Господ наш и љубав Његова, када знамо да последњу реч нема смрт у нашем животу, оно што зовемо смрћу – биолошком чињеницом, него последњу реч у нашем животу има живот јер последњу реч има Бог“, нагласио је Његова Светост.

Патријарх је у обраћању Матејевом оцу рекао и да је сигуран да Господ има неки свој план, и ”ако има трун туге у Матејевом срцу, то је због ваше и наше туге. Све остало је простор радости и љубави у коме ћемо се врло брзо наћи. Једино што ће бити важно, не да ли смо грешни, јер то све јесмо добро знамо, једино ће бити важно да ли ће нас Господ препознати као своје. Нек нас буди Матеј. Нека му Господ подари царство небеско“, рекао је Патријарх Порфирије.

Ненад Периш се захвалио свима који су му пружили подршку у тешким тренуцима.

„Хтио бих да се захвалим овом приликом граду Београду на великом срцу које ми је дао, без обзира што је мој син ту завршио живот. Срце које су ми дали Београђани за 139 дана помогли су ми да осјетим људску бригу што у овим тренуцима треба“, рекао је Периш, упућујући ријечи захвале и католичким свештеницима, патријарху Порфирију и свим Београђанима.

Невена Максимовић