Sveti Spiridon Čudotvorac, episkop trimifuntski, nedjelja, 25. decembar
25/12/2022
Božićna čestitka Patrijarha Porfirija
25/12/2022

Patrijarh: Mir Božji je koren iz kog se razvija svaki drugi mir

Patrijarh Porfirije u Nedjelju Praotaca, u Zagrebu.

Bog istu količinu ljubavi izliva na svakog čoveka. To, da li ta ljubav može doneti plod i rezultat u našem životu zavisi samo od nas.

 

U nedjelju Svetih praotaca, 25. decembra, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, služio je Božanstvenu liturgiju u Katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Sasluživalo mu je zagrebačko sveštenstvo.

U besjedi po Jevanđelju, Patrijarh je čestitao Božić svima koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru i tumačio pročitan odlomak iz Jevanđelja po Luki (Lk. 14, 16-24). Kazao je, između ostalog, da svijet počiva na miru Božjem. ”Mir Božji je ono što je neophodno svakom čoveku, ono na čemu i mi stojimo, zidamo sebe i svoj život. Mir Božji je koren iz kog se razvija svaki drugi mir, svaka vrlina, zajednica među ljudima. Mir Božji je sam Bog među nama – Hristos, a On je Bog svih ljudi”.

Njegova Svetost je upozorio da često zaboravljamo da je Hristos došao da spase cijeli svijet, tj. sve ljude, te mu pripisujemo osobine koje su plod naših iskustava – ”Često mislimo da Bog deli ljude, da postoje oni koji su Njegovi, i oni koji nisu Njegovi, oni koji pripadaju Njemu, i oni koji ne pripadaju Njemu. Često ponavljamo da postoje izabrani i neki drugi koji nisu izabrani, pri čemu sebe, po pravilu, svrstavamo u izabrane”.

”Bog, međutim, istu količinu ljubavi izliva na svakog čoveka. To, da li ta ljubav Božja koja se izliva na nas može doneti plod i rezultat u našem životu zavisi isključivo samo od nas. Zavisi od toga kako ćemo odgovoriti na poziv Božji i Njegovu ljubav”, kazao je Patrijarh srpski u Zagrebu.

 

P.K.