Свети Архангел Гаврил, субота, 8. април
08/04/2023
Сви смо већ спасени, али то треба да учинимо реалношћу свог живота
08/04/2023

Патријарх честита Васкрс католицима у Хрватској

”Шта преостаје нама, деци овог века, осим да са истим одушевљењем сведочимо оно што посведочише апостоли, а после њих сва хришћанска поколења”, каже се у Патријарховој честитки хришћанима који ове године Васкрс славе 9. априла.

 

Празник Васкрса Римокатоличкој и протестантским црквама у Хрватској, које га ове године прослављају 9. априла, честитао је Патријарх српски Порфирије, Администратор Епархије загребачко-љубљанске.

Доносимо текст честитке коју је Његова Светост упутио Дражену Кутлеши, Надбискупском коадјутору загребачком и предсједнику Хрватске бискупске конференције.

 

”Голубица у сунцу синула,
Са лишћа капљу свете арије…
Два апостола туд су минула
С поруком Сина чисте Марије

(Ј. Дучић, Хришћанско пролеће)

Преузвишени господине Надбискупе,

Два апостола, о којима говори песник, нису нико други до Лука и Клеопа који усхићени хитају за Јерусалим како би поделили са једанаесторицом и другим ученицима Христовим оно што доживеше на путу за Емаус. У Јерусалиму их дочекују ништа мање усхићени они који због страха од Јудејаца (Јн 20:19) беху на скровитим местима, са речима: заиста устаде Господ, и јави се Симону. (Лк 24:34)

Шта преостаје нама, деци овог века, осим да са истим одушевљењем сведочимо оно што посведочише апостоли, а после њих сва хришћанска поколења: Господ наш Исус Христос васкрсе из мртвих ради нас и ради нашега спасења. Од оног чудесног јутра више не тражимо живога међу мртвима (Лк 24:5) већ му узносимо хвалу као Прворођеном из мртвих. (Кол 1:18) Благодарећи Васкрсењу видимо како се распадљиво обуче у нераспадљивост, и ово смртно обуче у бесмртност. (1 Кор 15:54) Зато са Павлом и ми кличемо где ти је, смрти, жалац? Где ти је, пакле, победа? (1 Кор 15:55)

Нека радост наступајућег Васкрса, Преузвишени Надбискупе и брате у Христу, испуни душе и срца Вас и Ваше пастве, као и свих чланова Римокатоличке Цркве у Хрватској, и да широм пролећем окупане Божије творевине громко одјекну речи празничног поздрава:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!”, стоји у Патријарховој честитки.

Поред хришћана у Хрватској који Пасху Господњу ове године прослављају 9. априла, Патријарх српски упутио је васкршње честитке и Папи римском Фрањи, Архиепископу кентерберијском Јустину Велбију, Апостолском нунцију у Републици Србији надбискупу Санту Ганђемију, Надбискупу београдском и председнику Међународне бискупске конференције Светог Ћирила и Методија Ладиславу Немету, Надбискупу љубљанском Станиславу Зореу, бискупима и великодостојницима цркава реформације и свима који тог дана славе Празник над празницима.

П.К.