Patrijarh Srpske pravoslavne Crkve

06/01/2023

Smirenje je preduslov primanja dobra koje nam Gospod daje

Patrijarh Porfirije služio je na Badnji dan Svetu Liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. U besjedi je između ostalog rekao da je Gospod došao da donese dobro kao način postojanja, a ne kao deo jednog moralističkog, etičkog sistema.
05/01/2023

Božićna poslanica: Neustrašivo propovedajmo blistajuću Zvezdu

Da bi, u duboko ranjenom društvu, deca mogla da se odupru poplavi pozivâ na nasilje u školama, na društvenim mrežama, na stadionima i u sportskim halama, treba da budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću", stoji u Božićnoj poslanici Srpske Pravoslavne Crkve.
01/01/2023

Patrijarh Porfirije uputio saučešće Papi Franji

U pismu saučešća Patrijarh je rekao da će blaženog spomena papa Bendikt XVI u istoriji Crkve Hristove ostati upamćen kao ”arhipastir koji je sve merio Hristom, odakle potiče i njegova otvorenosti i razumevanje za vasceli hrišćanski svet, a posebno za pravoslavno bogoslovlje i predanje”.
25/12/2022

Božićna čestitka Patrijarha Porfirija

”Bog je sišao na zemlju i jednom za svagda obukao se u čoveka kako bi se čovek uzneo na nebo i više nikada sišao sa njega”, kaže se u božićnoj čestitki Patrijarha Porfirija hrišćanima koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.
25/12/2022

Patrijarh: Mir Božji je koren iz kog se razvija svaki drugi mir

Patrijarh je u liturgijskoj besjedi u Zagrebu čestitao Božić svima koji ga tog dana slave i tumačio pročitan odlomak iz Jevanđelja. Upozorio je da često zaboravljamo da je Hristos došao da spase sve ljude, misleći da Bog ljude dijeli na izabrane i one koji nisu izabrani, pri čemu sebe, po pravilu, svrstavamo u prve.
06/11/2022

Patrijarh Porfirije: Riječ Božja donosi mir

”Svaki čovjek je neponovljiv i poseban jer ima svoj specifičan dar po kom ga Bog prepoznaje”, rekao je Patrijarh Porfirije u liturgijskoj besjedi u Zagrebu
23/10/2022

Učenike SPOG-a u Beogradu ugostio Patrijarh Porfirije

Prilikom trodnevnog boravka u Beogradu, u Hramu Svetog Save, učenike Gimnazije Kantakuzina Katarina Branković primio je Patrijarh Porfirije
16/10/2022

Patrijarh u Vukovaru: Raduje me što se obnavlja ovaj grad

”Upalimo sveću za svu našu postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali isto tako i za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike”, kazao je Patrijarh Porfirije u Vukovaru.
07/10/2022

U Pećkoj Patrijaršiji ustoličenje patrijarha Porfirija

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, patrijarh Porfirije, 46. poglavar Srpske Pravoslavne Crkve, biće ustoličen u drevni patrijaraški tron u Pećkoj Patrijaršiji
07/10/2022

O nasilju nad ženama

Crkva će pomagati sigurne kuće i nastojati da aktivno podiže svest o bolnim temama i o mogućnostima za prepoznavanje i sprečavanje nasilja nad ženama.
04/10/2022

Patrijarh Porfirije o otadžbini hrišćana

Dio besjede patrijarha Porfirija izgovorene u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu na praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, 8/21. septembra 2022. godine.  
23/09/2022

Patrijarh posjetio obnovljene kuće u Majskim Poljanama

Porodice Paspalj i Bajlović iz Majskih Poljana su, do konačne obnove svojih domova, zahvaljujući donacijama Crkve, pronašle privremeni smještaj u drvenim kućama.
21/09/2022

Mala Gospojina u Zagrebu

Patrijarh Porfirije u Zagrebu je na Malu Gospojinu rukopoložio novog sveštenika i služio moleban za početak školske godine
20/08/2022

Pozvani smo na natprirodni život, život u Tavorskoj svetlosti

Prvu Liturgiju nakon šest mesjeci u Katedralnom hramu u Zagrebu, oštećenom u zemljotresu, služio je Patrijarh Porfirije
02/08/2022

Patrijarh osveštao hram u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle

Na Ilindan, u ličkom selu Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju i osveštao obnovljeni hram svetih apostola Petra i Pavla.