Patrijarh Srpske pravoslavne Crkve

09/04/2023

Patrijarh: Sećanje na smrt je vrlina koja otrežnjuje

Spasenje je eksplozija punoće života, eksplozija ljubavi, eksplozija radosti koja se ne da opisati rečima. To je spasenje! To je Carstvo nebesko!, rekao je patrijarh Porfirije na Cvijeti.
08/04/2023

Svi smo već spaseni, ali to treba da učinimo realnošću svog života

Patrijarh Porfirije služio je na Lazarevu subotu Svetu liturgiju u Ljubljani i tom prilikom rukopoložio u svešteni čin prezvitera Mitra Tanasića, dugogodišnjeg protođakona ljubljanske Crkvene opštine.
07/04/2023

Patrijarh: Bog nikada ne čini nasilje nad ljudskom slobodom

Patrijarh Porfirije i Vladika Nikodim služili su na Blagovijesti Svetu Liturgiju u Zagrebu.
06/01/2023

Smirenje je preduslov primanja dobra koje nam Gospod daje

Patrijarh Porfirije služio je na Badnji dan Svetu Liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. U besjedi je između ostalog rekao da je Gospod došao da donese dobro kao način postojanja, a ne kao deo jednog moralističkog, etičkog sistema.
05/01/2023

Božićna poslanica: Neustrašivo propovedajmo blistajuću Zvezdu

Da bi, u duboko ranjenom društvu, deca mogla da se odupru poplavi pozivâ na nasilje u školama, na društvenim mrežama, na stadionima i u sportskim halama, treba da budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću", stoji u Božićnoj poslanici Srpske Pravoslavne Crkve.
01/01/2023

Patrijarh Porfirije uputio saučešće Papi Franji

U pismu saučešća Patrijarh je rekao da će blaženog spomena papa Bendikt XVI u istoriji Crkve Hristove ostati upamćen kao ”arhipastir koji je sve merio Hristom, odakle potiče i njegova otvorenosti i razumevanje za vasceli hrišćanski svet, a posebno za pravoslavno bogoslovlje i predanje”.
25/12/2022

Božićna čestitka Patrijarha Porfirija

”Bog je sišao na zemlju i jednom za svagda obukao se u čoveka kako bi se čovek uzneo na nebo i više nikada sišao sa njega”, kaže se u božićnoj čestitki Patrijarha Porfirija hrišćanima koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.
25/12/2022

Patrijarh: Mir Božji je koren iz kog se razvija svaki drugi mir

Patrijarh je u liturgijskoj besjedi u Zagrebu čestitao Božić svima koji ga tog dana slave i tumačio pročitan odlomak iz Jevanđelja. Upozorio je da često zaboravljamo da je Hristos došao da spase sve ljude, misleći da Bog ljude dijeli na izabrane i one koji nisu izabrani, pri čemu sebe, po pravilu, svrstavamo u prve.
06/11/2022

Patrijarh Porfirije: Riječ Božja donosi mir

”Svaki čovjek je neponovljiv i poseban jer ima svoj specifičan dar po kom ga Bog prepoznaje”, rekao je Patrijarh Porfirije u liturgijskoj besjedi u Zagrebu
23/10/2022

Učenike SPOG-a u Beogradu ugostio Patrijarh Porfirije

Prilikom trodnevnog boravka u Beogradu, u Hramu Svetog Save, učenike Gimnazije Kantakuzina Katarina Branković primio je Patrijarh Porfirije
16/10/2022

Patrijarh u Vukovaru: Raduje me što se obnavlja ovaj grad

”Upalimo sveću za svu našu postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali isto tako i za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike”, kazao je Patrijarh Porfirije u Vukovaru.
07/10/2022

U Pećkoj Patrijaršiji ustoličenje patrijarha Porfirija

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, patrijarh Porfirije, 46. poglavar Srpske Pravoslavne Crkve, biće ustoličen u drevni patrijaraški tron u Pećkoj Patrijaršiji
07/10/2022

O nasilju nad ženama

Crkva će pomagati sigurne kuće i nastojati da aktivno podiže svest o bolnim temama i o mogućnostima za prepoznavanje i sprečavanje nasilja nad ženama.
04/10/2022

Patrijarh Porfirije o otadžbini hrišćana

Dio besjede patrijarha Porfirija izgovorene u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu na praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, 8/21. septembra 2022. godine.  
23/09/2022

Patrijarh posjetio obnovljene kuće u Majskim Poljanama

Porodice Paspalj i Bajlović iz Majskih Poljana su, do konačne obnove svojih domova, zahvaljujući donacijama Crkve, pronašle privremeni smještaj u drvenim kućama.