Свешт. муч. Артемон, уторак, 26. април
26/04/2022
Репортажа Јутарњег о обнови Катедралног храма у Загребу
26/04/2022

Пасха у Загребу и Љубљани

У Загребу и Љубљани Васкрс је прослављен радосно. Литургијска сабрања предводила су двојица викарних епископа патријарха Порфирија.

 

На Велики Петак увече, 22. априла, владике топлички Јеротеј и хвостански Јустин, викарни епископи Патријарха српског, по благослову Његове Светости служили су јутрење Велике Суботе у капели Светог Саве у Загребу.

На Велику Суботу, Епископ Јеротеј служио је Свету литургију у капели Светог Саве у Загребу. Саслуживао му је владика Јустин са загребачким свештенством.

Васкршње јутрење у пасхалној ноћи епископ Јустин служио је у Загребу, док је владика Јеротеј предводио јутрење у храму светих Кирила и Методија у Љубљани.

У испуњеним црквама, сутрадан, првог дана Васкрса, двојица архијереја служили су свете литургије у Љубљани и Загребу, окружени локалним свештенством. То је уједно и први пут да су у та два града истовремено двојица епископа служили васкршње литургије.

По завршетку Свете литургије на Васкрс у Загребу, епископ Јустин се обратио окупљеним вјерницима и пренио им поздраве и благослове Његове Светости патријарха Порфирија. Владика се на руском језику обратио и многим избјеглицама из Украјине који су учествовали у Светој литургији. Упутио им је ријечи подршке и охрабрења. Поред благосиљања јаја и сира, благословени су и куличи, традиционални слатки хлеб који се у Украјини и Русији спрема за Васкрс.

 

П.К.