VESTI IZ PAROHIJA U REPUBLICI SLOVENIJI

19/10/2023

Slava hrama u Postojni

Presveta Bogorodica svakodnevno vjerne pokriva svojim omoforom, kazao je sveštenik Stojadin Pavlović na slavi hrama u Postojni.
15/10/2023

Hramovna slava u Litiji

Kapela Pokrova Presvete Bogorodice u Šmartnom pri Litiji, nedaleko od Ljubljane prilagođena je potrebama bogosluženja Pravoslavne Crkve. Parohiju opslužuje sveštenik iz Novog Mesta, a Svete Liturgije služe se dvaput mjesečno.
14/10/2023

Polaznici vjeronauke u Ljubljani na izložbi o Nikoli Tesli

Polaznici vjeronauke za mlade pri hramu Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani, posjetili su izložbu "Nikola Tesla - čovjek iz budućnosti", koju je u parohijskom domu u Ljubljani priredio Muzej Nikole Tesle iz Beograda.
26/09/2023

Pokloničko putovanje u Ostrog

"Hodočašće obnovlja dušu i pruža duhovnu ispunjenost vernicima koji hrle ka svetinji", kazao je otac Rade Despotović po povratku grupe od sto pedeset poklonika u Ljubljanu.
18/09/2023

Slava manastira u Sloveniji

Vladika Kirilo služio je Svetu Liturgiju u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice, prvom pravoslavnom manastiru u Sloveniji
15/09/2023

VJERONAUKA ZA NAJMLAĐE U MARIBORU

I ove školske godine veliki broj djece pohađaće vjersku nastavu pri hramu Svetih Kirila i Metodija u Mariboru
14/09/2023

Najava: Vladika Kirilo u manastiru u Sloveniji

U nedjelju, 17. septembra, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Kirilo služiće Svetu Liturgiju sa početkom u 9:00 u ženskom manastiru kraj Novog Mesta u Sloveniji.
11/09/2023

Usjekovanje glave Jovana Krstitelja – Slava hrama u Bojancima

U hramu u Bojancima, posvećenom Usjekovanju glave Jovana Krstitelja, Svetu Liturgiju na dan hramovne slave služio je arhimandrit Mihailo Vukčević iz manastira Gomirje.
11/09/2023

Početak školske godine u Novoj Gorici

Školska godina je u slovenačkom dijelu Nove Gorice počela 1., a u italijanskom 11. septembra. Nakon nedjeljne Svete Liturgije, služen je moleban za uspiješnu i blagoslovenu školsku godinu.
06/09/2023

Najava: Liturgija u najstarijem pravoslavnom hramu u Sloveniji

Hram Usjekovanja glave Svetog Jovana Preteče potiče iz prve polovine XVIII vijeka. Ta najstarija pravoslavna svetinja na teritoriji Republike Slovenije u ponedjeljak proslavlja hramovnu slavu.
04/09/2023

Školska godina i u Kopru počela molitvom

Otac Tomo je u obraćanju učenicima, prizvao Gospoda da im ”pošalje Duha mudrosti, razuma i straha Božjeg da bi lakše usvojili znanje koje im se predaje, a na radost Crkvi, roditeljima i nastavnicima”.
04/09/2023

Prva Liturgija vladike Kirila u Ljubljani

Sveta braća su nas naučili filosofiji života od koje nam dolazi vječni život i vječno blago – Slovo Božje, kazao je episkop Kirilo u besjedi.
30/08/2023

NAJAVA: VLADIKA KIRILO U LJUBLJANI

U nedjelju, 3. septembra, vladika Kirilo služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svete braće Kirila i Metodija u Ljubljani.
01/08/2023

EPISKOP KIRILO SLUŽIO POMEN RUSKIM ZAROBLJENICIMA U SLOVENIJI

Molimo se za duše postradalih, ali ujedno se, kada braća među sobom potežu oružje i ratuju, molimo Gospodu za pravedan mir za svu našu slovensku braću i svo čovječanstvo, - kazao je vladika Kirilo na Vršiču u Sloveniji.
09/06/2023

Slava ljubljanske pravoslavne omladine

Svetu Pedesetnicu ljubljanska pravoslavna omladina proslavila je i ove godine kao svoju krsnu slavu. U slavlju u Ljubljani učešće su uzeli i mladi iz Maribora, predvođeni svojim parohom.