VESTI IZ PAROHIJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

25/08/2022

Preobraženje Gospodnje u Narti

Ljetnja slava hrama u Narti, Preobraženje Gospodnje, proslavljena je služenjem Svete liturgije i osvećenjem slavskih darova.
20/08/2022

Pozvani smo na natprirodni život, život u Tavorskoj svetlosti

Prvu Liturgiju nakon šest mesjeci u Katedralnom hramu u Zagrebu, oštećenom u zemljotresu, služio je Patrijarh Porfirije
20/07/2022

U Lasovcu proslavljen Ivanjdan

Na mjestu na kom se nekada nalazio hram Svetog Jovana Preteče u Lasovcu, služi se Sveta liturgija na dan hramovne slave.   Na mjestu hrama Rođenja Svetog Jovana Preteče u mjestu Lasovac kod Velike Pisanice već dugi niz godina nalazi se krst koji svjedoči da se na tom mjestu nekada nalazila crkva. Tamošnji žitelji okupljaju []
17/07/2022

Patrijarh: Hristos pokvario posao stanovnika Gergesinske zemlje

”Pogrešno je da po svaku cenu hoćemo da se dopadnemo duhu ovoga sveta, a to znači da budemo po svim mogućim pitanjima simpatični ljudima”, kazao je Patrijarh Porfirije na Liturgiji u Zagrebu.
17/07/2022

U Severinu i Stupovači proslavljen Petrovdan

Spomen Svetih apostola Petra i Pavla, slava je crkve u Severinu, dok hram u Stupovači praznik prvovrhovnih apostola obilježava kao ljetnju slavu   Na spomen Svetih apostola Petra i Pavla, u utorak, 28. juna/12. jula, služena je Sveta liturgija u hramu u Severinu posvećenom dvojici prvovrhovnih apostola. Istog dana obilježena je i ljetna slava hrama []
13/07/2022

Pravno savjetovanje izbjeglica iz Ukrajine u Zagrebu

Izbjeglice iz Ukrajine, kojih je u Hrvatskoj preko 20 000, suočavaju se sa brojnim izazovima, od kojih su mnogi pravne prirode. U muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu održano je pravno savjetovanje na kom su izbjeglicama predstavljena prava koja ostvaruju. Predstavnica Hrvatkog pravnog centra odgovarala je i na pitanja izbjeglica.
15/06/2022

Slava hrama Svete Trojice u Bjelovaru

U hramu Svete Trojice u Bjelovaru, u nedjelju, 12. juna, proslavljena je hramovna slava. Svetu liturgiju služio je Episkop marčanski Sava. Neposredno uoči Duhova dovršeni su radovi na uređenju dvorišta, uslijed čega je najveći hram Eparhije zagrebačko-ljubljanske zasijao novim sjajem.
08/06/2022

Crkvena opština Zagreb ugostila izbjeglice iz Ukrajine

Ukrajincima koji su utočište od ratnog vihora pronašli u Dugom Selu, to je bio i prvi obilazak ovog grada. Radi lakšeg snalaženja po gradu i pomoći, učenici Gimnazije su se našli u pratnji izbjeglica.
30/05/2022

Vladika Sava u Zagrebu u Nedjelju Slijepog

Episkop marčanski služio je Liturgiju u Zagrebu i obišao radove na obnovi hrama Preobraženja Gospodnjeg.
28/04/2022

U Sisku podijeljeni vaskršnji paketi

U Prazniku nove nade, pored vjernika sisačke parohije, učestvovale su i izbjeglice iz Ukrajine, koje su utočište od ratnih dejstava pronašle u Sisku.
27/04/2022

Vaskrs u Bjelovaru: puno obaveza, ali puno i srce

Reportaža Nevene Maksimović o proslavi Vaskrsa u Bjelovaru: Vaskrs u vrijeme komunizma malobrojni su obilježavali liturgijski, kao što je to danas, ali i su se tog dana u svakom pravoslavnom domu šarala jaja i pripremao malo bogatiji ručak.
24/04/2022

Izbjeglice iz Ukrajine u Zagrebu obišao vladika Justin

Vladika je, praćen dvojicom zagrebačkih đakona, izbjeglicama čestitao Vaskrs. Uputio im je riječi utjehe i ohrabrenja i podijelio darove, vaskršnja jaja i slatkiše.
21/04/2022

U Velikoj Pisanici proslavljena hramovna slava

Vjerni narod se u Velikoj Pisanici okupio i iz okolnih parohija, a praznično slavlje nastavljeno je ručkom u seoskom domu mjesne opštine.
14/04/2022

Raspored bogosluženja Strasne sedmice i Vaskrsa u Zagrebu

Zbog radova na obnovi hrama Preobraženja Gospodnjeg, bogosluženja u Zagrebu će se i tokom Strasne i Svijetle sedmice odvijati u kapeli Svetog Save u Zagrebu, na adresi Sveti Duh 122.
11/04/2022

Episkop Sava: Bog je došao da bi spasao svakoga od nas

Hristos dolazi među nas i strada da bi svakome od nas dao priliku da se obnovi, da se preumi i da se vrati u zajednicu sa Njim, kazao je vladika Sava u Petu nedjelju Časnog posta u Zagrebu