VESTI IZ PAROHIJA U REPUBLICI HRVATSKOJ

29/01/2023

Ne postoji grijeh koji je veći od ljubavi Božje

U nedjelju po Savindanu, poslije Svete Liturgije koju je u Zagrebu služio episkop Sava, djeca su recitovala pjesme o Svetom Savi. Vladika je potom mališanima podjelio slatke paketiće, a služen je i pomen Mitropolitu Jovanu (Pavloviću).
28/01/2023

Sveti Sava prevazišao granice svog naroda

Savindan je u Zagrebu proslavljen Svetom Liturgijom i akademijom u Gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković
14/01/2023

Skinuta kupola Saborne crkve u Zagrebu (Video)

Bakarna kupola tornja hrama Preobraženja Gospodnjeg skinuta je radi obnove, nakon što je oštećena u zemljotresima 2020. godine.
14/01/2023

Božić u Bjelovaru: Najljepši praznik u godini

"Ne samo da naš Bogomladenac Hristos zbližava ljude pravoslavne vjeroispovjesti, već i pravoslavne i katolike. Da je zaista tako, uvjerili smo se i na proslavi Badnje večeri i Božićne Svete Liturgije", rekao je na Božić otac Stefan, paroh u Bjelovaru.
10/01/2023

Božićna Liturgija u Zagrebu (Video)

Božićnu Liturgiju u Zagrebu služio je Episkop marčanski Sava. Na Liturgiji koju je prenosila Hrvatska radiotelevizija pročitana je Božićna poslanica Patrijarha Porfirija, a Vladika Sava je besjedio nakon bogosluženja.
06/01/2023

Neka Božić bude praznik našeg identiteta

”Ako je naš identitet ukorijenjen u Hristu, onda nema mjesta bilo kojoj vrsti straha, bola, agonije ili patnje, jer znamo da Hristos dolazi i rađa se radi svakoga od nas, da nas obnovi, iscijeli i izmiri sa samima sobom, ali i sa Gospodom”, rekao je vladika Sava na Badnje veče u Zagrebu.
04/01/2023

BOŽIĆNA BOGOSLUŽENJA U HRAMU PREOBRAŽENJA GOSPODNJEG U ZAGREBU

Raspored bogosluženja za Božić u Zagrebu.
25/12/2022

Patrijarh: Mir Božji je koren iz kog se razvija svaki drugi mir

Patrijarh je u liturgijskoj besjedi u Zagrebu čestitao Božić svima koji ga tog dana slave i tumačio pročitan odlomak iz Jevanđelja. Upozorio je da često zaboravljamo da je Hristos došao da spase sve ljude, misleći da Bog ljude dijeli na izabrane i one koji nisu izabrani, pri čemu sebe, po pravilu, svrstavamo u prve.
22/11/2022

U Stupovači proslavljena hramovna slava

Na spomen svetog velikomučenika Dimitrija, 8. novembra, u Stupovači, proslavljena je slava hrama posvećenog ovom svetitelju.
06/11/2022

Patrijarh Porfirije: Riječ Božja donosi mir

”Svaki čovjek je neponovljiv i poseban jer ima svoj specifičan dar po kom ga Bog prepoznaje”, rekao je Patrijarh Porfirije u liturgijskoj besjedi u Zagrebu
31/10/2022

Vladika Sava služio u Zagrebu

Episkop marčanski Sava služio je Svetu Liturgiju u nedjelju, 30. oktobra, Zagrebu.
25/08/2022

Preobraženje Gospodnje u Narti

Ljetnja slava hrama u Narti, Preobraženje Gospodnje, proslavljena je služenjem Svete liturgije i osvećenjem slavskih darova.
20/08/2022

Pozvani smo na natprirodni život, život u Tavorskoj svetlosti

Prvu Liturgiju nakon šest mesjeci u Katedralnom hramu u Zagrebu, oštećenom u zemljotresu, služio je Patrijarh Porfirije
20/07/2022

U Lasovcu proslavljen Ivanjdan

Na mjestu na kom se nekada nalazio hram Svetog Jovana Preteče u Lasovcu, služi se Sveta liturgija na dan hramovne slave.   Na mjestu hrama Rođenja Svetog Jovana Preteče u mjestu Lasovac kod Velike Pisanice već dugi niz godina nalazi se krst koji svjedoči da se na tom mjestu nekada nalazila crkva. Tamošnji žitelji okupljaju []
17/07/2022

Patrijarh: Hristos pokvario posao stanovnika Gergesinske zemlje

”Pogrešno je da po svaku cenu hoćemo da se dopadnemo duhu ovoga sveta, a to znači da budemo po svim mogućim pitanjima simpatični ljudima”, kazao je Patrijarh Porfirije na Liturgiji u Zagrebu.