Владика Сава: Егоизам је препрека нашој заједници са Богом
14/02/2022
СПОГ честита дан државности Србије
15/02/2022

Љубећи човјека, љубимо Бога

Истински срећан човек јесте само онај ко се у заједници љубави сусреће са другим човеком. Сусревши се са другим, човјек се сусреће и са самим Богом, поручио је отац Богољуб

 

На празник Сретења Господњег, 2/15. фебруара, Божанствену литургију у гимназијској капели Светог Саве у Загребу, служио је Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског. Саслуживало му је загребачко свештенство, и ђакон Будимир Кокотовић из Београда.

По прочитаном одломку из Јеванђеља по Луки, бесједио је Архијерејски замјеник Богољуб Остојић. Казао је да је празник Сретења празник наде коју је разбуктала једна од личности које се спомињу у прочитаном јеванђељу – праведни старац Симеон. ”Управо тај старац, како нам сведочи Јеванђеље, био је симбол целокупног човечанства, симбол свеколике творевине која је ишчекивала да се оствари Јеванђеље Божије, она прва благовест дата још праоцу нашем Адаму, у рају, да ће доћи спаситељ света“, казао је отац Богољуб.

”У четрдесети дан по рођењу Христовом, долази Јосиф са Маријом и новорођеним сином Исусом, како би испунио Закон Божји да свако мушко дете које отвори материцу мајке буде донесено у храм Господњи у Јерусалиму и да се тамо принесу прописане жртве и да се на тај начин дете принесе и посвети Богу. Симеон, вођен и надахнут Духом Светим, не по свом људском осећању, већ по Божјем откривењу, сусреће благословену породицу. Он прима на своје руке најсветије дете и говори речи: Сада отпушташ у миру слугу свога Господе, речи које свакодневно слушамо на вечерњим богослужењима”, подсјетио је отац Богољуб.

Симеон, вођен Духом Светим и по Божјем откривењу, сусреће благословену породицу

Праведни Симеон благодари Богу што му је дао могућност да прими у своје руке Спаситеља свијета и да се на тај начин оствари сусрет по коме овај празник и носи име – сусрет Бога и човјека, сусрет који за човјека означава спасење.

”Сусрели смо се, у личности праведнога Симеона, са Богом, и то са Богом који нам се открио у људском телу. Бог се Симеону открио као мало, невино, четрдесетодневно дете. У том детету праведни старац видео је благовест спасења и предвечнога Бога који се обукао у људску природу.”, казао је Архијерејски замјеник.

Сретење је празник радости, празник сусрета који нас подсјећа колико је сусрет важан људима, колико је истинска срећа у сусрету, јединству и заједници са другим. Отац Богољуб је истакао и да ријеч срећа и сретан долази од ријечи сретање, сусрет.

”Истински срећан човек јесте само онај који се у заједници љубави сусреће са другим човеком, а, сусревши се са другим човеком, он се сусреће и са самим Богом. Нису случајно говорили велики подвижниции и монаси египатске пустиње: Видео сам брата свога, видео сам Бога свога”, рекао је отац Богољуб.

Невена Максимовић
Фото: Борна Валиџић