POSETA MANASTIRU OSTROG
30/05/2017
PROSLAVLJENI ZAŠTITNICI LJUBLJANSKOG HRAMA
04/06/2017

OPELO I SAHRANA EPISKOPA
LUKIJANA VLADULOVA

Sa verom i nadom u Vaskrsenje, 29. maja 2017. godine, episkopstvo, sveštenstvo, monaštvo i verni narod Srpske Pravoslavne Crkve, rodbina, prijatelji i brojni poštovaoci episkopa Lukijana, sabrali su se u daljski Saborni hram Svetog velikomučenika Dimitrija na molitveni ispraćaj Vladike koji je poslednjih 26 godina bio mudri i brižni arhijerej Bogom čuvane Eparhije osečkopoljske i baranjske.

Svetom zaupokojenom Liturgijom načalstvovao je Preosvećeni Episkop sremski g. Vasilije, uz sasluženje Preosvećene gospode Episkopa bačkog Irineja - administratora upražnjene Eparhije osečkopoljske i baranjske, šumadijskog Jovana, izabaranog mileševskog Atanasija, kruševačkog Davida i izabranog bihaćko-petrovačkog Sergija.

Na opelu episkopu Lukijanu načalstvovao je Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, a činodejstvovali su i Preosvećena gospoda Episkopi budimski Lukijan, braničevski Ignjatije, izabrani niški Arsenije, umirovljeni zvorničko-tuzlanski Vasilije i umirovljeni srednjo-evropski Konstantin. Na opelu je učestvovalo brojno sveštenstvo i monaštva iz više eparhija Srpske Pravoslavne Crkve.

Liturgiji i molitvenom ispraćaju vladike Lukijana prisustvovali su direktor Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije dr Mileta Radojević, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru g. Milan Šapić, Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, direktor Ureda Vlade Republike Hrvatske za odnose sa verskim zajednicama g. Šime Jerčić, predsednik Srpskog narodnog veća g. Milorad Pupovac, predsednik Zajedničkog veća opština g. Dragan Crnogorac, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i javnog života.

U liturgijskoj besedi Episkop sremski g. Vasilije između ostalog je istakao: -Vladika Lukijan je dao veliki doprinos u očuvanju pravoslavlja u vaspostavljenoj Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj. Bio je uvek iznad politikanstva, stojeći mudro na vremenskom i istorijskom raskršću. Ako njegov život merimo po merilima vere, možemo reći da je bio ispunjen bogatstvom. Zato što se rastajemo sa veoma dragim bratom i čovekom, žalimo za vladikom Lukijanom, ali ne kao oni koji nemaju nade.

Od blaženopočivšeg episkopa Lukijana na opelu se oprostio Episkop bački i administrator Eparhije osečkopoljske i baranjske g. Irinej, između ostalog rekavši: -Od najranije mladosti, posvetivši svekoliko svoje biće i sve svoje snage, duhovne i telesne, služenju Bogu, on je nepokolebivo i neumorno, evo do poslednjeg svoga daha na zemlji koračao putem spasenja. On je postrižnik manastira Kovilja u Bačkoj, nedaleko Novog Sada. Pre toga je živeo od detinjstva u Banatu. Zatim je bio dugogodišnji starešina manastira Bođani. Kruna njegovog služenja, izborom za Episkopa, jeste njegovo služenje ovde u eparhiji koja mnogima izgleda kao nova, novoosnovana, a u stvari je stara eparhija, zasvedočena već u 18. veku, ali je kasnije bila ukinuta, usled istorijskih razloga i obnovljena 1991. godine. To se kasnije pokazalo kao plodotvorna odluka naše Crkve, našeg Svetog Arhijerejskog Sabora, jer je Vladika ovde uspeo da uradi mnogo, uz saradnju sa sveštenstvom koje se pokazalo, u teškim prilikama, primernim, revnosnim, odanim i rezultati su, hvala Gospodu, vidljivi i danas, počevši od Episkopske rezidencije koju mi stariji pamtimo kao ruinu, gotovo ruševinu, a sada je to jedan primeran, sređen dvor'.

U ime sveštenstva i monaštva, od episkopa Lukijana oprostio se protojerej-stavrofor Ratomir Petrović, paroh i arhijerejski namesnik osječki. -Svi koji su bili svedoci života i rada vladike Lukijana znaju dobro koliko je bio neumoran radeći na njivi Gospodnjoj. Istorija će zabeležiti sva zdanja koja je podigao i obnovio u toku svog arijerejskog službovanja na ovom crkvenom području. Još je od daleko većeg značaja ono što je uradio podižući živu Crkvu, rekao je prota Ratomir.

Posle opela, telo blaženoupokojenog Episkopa Lukijana, po njegovoj želji, pohranjeno je u kripti Sabornog hrama u Dalju.

Večan ti spomen, dostojni blaženstva vladiko Lukijane!

Izvor: Eparhija osečko-poljska