О. Томас Хопко: Беседа о исцељењу гадаринског бесомучника
01/07/2018
Вера у Бога чини човека активно боголиким
08/07/2018

Обнова храма Светог Николаја у Чуковцу

Храм Светог оца Николаја Мирликијског налази се у селу Чуковцу, недалеко од града Лудбрега. Један је од храмова парохије болфанске у Митрополији загребачко-љубљанској. Данашњи храм је изграђен на месту где је, по предању, постојао храм у 16. веку. Храм Светог Николаја је саграђен 1756. године у каснобарокном стилу. Звоник је дозидан у првој половини 19. века. Иконе на иконостасу је осликао прота Никола Бан (1913-1941.), парох у Болфану. Поред храма налази се парохијско гробље, а у самом селу, на магистралном путу Копривница – Вараждин, налази се високи крст у православном стилу. Храм је претрпео знатна оштећења током земљотреса 1988. године.

Решењем Министарства културе Републике Хрватске од 25. септембра 2006. године, храм Светог Николаја стављен је под превентивну заштиту као споменик културе.

Обнова храма је отпочела пре три године у сарадњи са Министарством културе Републике Хрватске и градом Лудбрегом. Прошле године је завршена обнова звоника. Том приликом извршена је замена лима на крову звоника и урађена нова фасада.

Пре пар дана започела је потпуна обнова кровишта која ће, према предвиђеном плану, трајати до краја јула или почетка августа текуће године. За следећу годину је планирана обнова остатака фасаде на лађи и олтару храма чиме би спољашња обнова била у потпуности готова.