Novosti iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

26/09/2023

Pokloničko putovanje u Ostrog

"Hodočašće obnovlja dušu i pruža duhovnu ispunjenost vernicima koji hrle ka svetinji", kazao je otac Rade Despotović po povratku grupe od sto pedeset poklonika u Ljubljanu.
26/09/2023

Počinje sa radom dječji hor pri Sabornom hramu u Zagrebu

Probe će se održavati svake nedjelje nakon Svete Liturgije, a vodiće ih Olena Ciglenjak, horovođa Hora hrama Preobraženja Gospodnjeg.
21/09/2023

MALA GOSPOJINA U LEPAVINI

„Naše spasenje se događa u sinergiji sa božanskim energijama koje su uvijek prisutne. Bog je uvijek sa nama, a posebno na Svetoj Liturgiji“, rekao je vladika Kirilo u liturgijskoj besjedi.
19/09/2023

Vladika Kirilo posjetio Srpsko kulturno društvo Privrednik

Eparhija zagrebačko-ljubljanska i Privrednik će, kao i godinama unazad, nastaviti uspješnu saradnju, rečeno je na sastanku vladike Kirila i Nikole Lunića, predsjednika Privrednika.
18/09/2023

Slava manastira u Sloveniji

Vladika Kirilo služio je Svetu Liturgiju u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice, prvom pravoslavnom manastiru u Sloveniji
18/09/2023

Susret Vladike Kirila i Nadbiskupa Kutleše

U ponedjeljak, 18. septembra, Njegovo Preosveštensvo Episkop Kirilo, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, posjetio je Zagrebačkog nadbiskupa monsinjora Dražena Kutlešu.
17/09/2023

Krštenje u Zagrebu

Vladika Kirilo krstio je djecu đakona Aleksandra Lukića i istog dana obišao ukrajinske izbjeglice u Zagrebu.
15/09/2023

Početak Crkvene godine i moleban u Gimnaziji u Zagrebu

Molitvom se osvećuje vrijeme jer je i ono zajedno sa Adamom i svom tvari palo. Sve je palo i sve traži osvećenje. Ono je počelo u utrobi Majke Božje, kad se Sin Jedinorodni uselio u naš prostor i vrijeme, rekao je vladika Kirilo u Zagrebu.
15/09/2023

VJERONAUKA ZA NAJMLAĐE U MARIBORU

I ove školske godine veliki broj djece pohađaće vjersku nastavu pri hramu Svetih Kirila i Metodija u Mariboru
12/09/2023

Učenici Beogradske bogoslovije posjetili Zagreb

Jovan Krstitelj je znao da se u tijelu pojavljuje Onaj koji je bio prije svakog vremena i vidio je u tome tajnu našega spasenja, rekao je vladika Kirilo na Usjekovanje u Zagrebu, na Liturgiji na kojoj su pojali učenici Beogradske bogoslovije.
11/09/2023

Usjekovanje glave Jovana Krstitelja – Slava hrama u Bojancima

U hramu u Bojancima, posvećenom Usjekovanju glave Jovana Krstitelja, Svetu Liturgiju na dan hramovne slave služio je arhimandrit Mihailo Vukčević iz manastira Gomirje.
11/09/2023

Početak školske godine u Novoj Gorici

Školska godina je u slovenačkom dijelu Nove Gorice počela 1., a u italijanskom 11. septembra. Nakon nedjeljne Svete Liturgije, služen je moleban za uspiješnu i blagoslovenu školsku godinu.
11/09/2023

Episkop Kirilo: Otimajmo se za život!

Ako se prema ovom životu odnosimo sa gunđanjem, roptanjem i nihilizmom, mi ćemo se tako odnositi i prema vječnom životu i upropastiti ga, kazao je vladika Kirilo u kapeli na Mirogoju
06/09/2023

Liturgije na Mirogoju

U kapeli Svetih Petra i Pavla na najpoznatijem zagrebačkom groblju, svake prve subote u mjesecu, kao i na dane zadušnica, biće služena Sveta Liturgija sa početkom u 9 časova. Prvu Liturgiju, u subotu, 9. septembra, služiće sveštenik Đorđe Filipović.
06/09/2023

Akatist Svetoj Petki u Zagrebu

Počevši od petka, 8. septembra, svakog petka od 17 časova, u manastiru Prepodobne Paraskeve u Zagrebu (Sveti Duh 122) biće služen akatist prepodobnoj. Nakon akatista biće organizovani duhovni razgovori.