Novosti iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

20/07/2022

U Lasovcu proslavljen Ivanjdan

Na mjestu na kom se nekada nalazio hram Svetog Jovana Preteče u Lasovcu, služi se Sveta liturgija na dan hramovne slave.   Na mjestu hrama Rođenja Svetog Jovana Preteče u mjestu Lasovac kod Velike Pisanice već dugi niz godina nalazi se krst koji svjedoči da se na tom mjestu nekada nalazila crkva. Tamošnji žitelji okupljaju []
17/07/2022

Patrijarh: Hristos pokvario posao stanovnika Gergesinske zemlje

”Pogrešno je da po svaku cenu hoćemo da se dopadnemo duhu ovoga sveta, a to znači da budemo po svim mogućim pitanjima simpatični ljudima”, kazao je Patrijarh Porfirije na Liturgiji u Zagrebu.
17/07/2022

U Severinu i Stupovači proslavljen Petrovdan

Spomen Svetih apostola Petra i Pavla, slava je crkve u Severinu, dok hram u Stupovači praznik prvovrhovnih apostola obilježava kao ljetnju slavu   Na spomen Svetih apostola Petra i Pavla, u utorak, 28. juna/12. jula, služena je Sveta liturgija u hramu u Severinu posvećenom dvojici prvovrhovnih apostola. Istog dana obilježena je i ljetna slava hrama []
13/07/2022

Pravno savjetovanje izbjeglica iz Ukrajine u Zagrebu

Izbjeglice iz Ukrajine, kojih je u Hrvatskoj preko 20 000, suočavaju se sa brojnim izazovima, od kojih su mnogi pravne prirode. U muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu održano je pravno savjetovanje na kom su izbjeglicama predstavljena prava koja ostvaruju. Predstavnica Hrvatkog pravnog centra odgovarala je i na pitanja izbjeglica.
15/06/2022

Slava hrama Svete Trojice u Bjelovaru

U hramu Svete Trojice u Bjelovaru, u nedjelju, 12. juna, proslavljena je hramovna slava. Svetu liturgiju služio je Episkop marčanski Sava. Neposredno uoči Duhova dovršeni su radovi na uređenju dvorišta, uslijed čega je najveći hram Eparhije zagrebačko-ljubljanske zasijao novim sjajem.
08/06/2022

Crkvena opština Zagreb ugostila izbjeglice iz Ukrajine

Ukrajincima koji su utočište od ratnog vihora pronašli u Dugom Selu, to je bio i prvi obilazak ovog grada. Radi lakšeg snalaženja po gradu i pomoći, učenici Gimnazije su se našli u pratnji izbjeglica.
30/05/2022

Vladika Sava u Zagrebu u Nedjelju Slijepog

Episkop marčanski služio je Liturgiju u Zagrebu i obišao radove na obnovi hrama Preobraženja Gospodnjeg.
28/04/2022

U Sisku podijeljeni vaskršnji paketi

U Prazniku nove nade, pored vjernika sisačke parohije, učestvovale su i izbjeglice iz Ukrajine, koje su utočište od ratnih dejstava pronašle u Sisku.
27/04/2022

Vaskrs u Bjelovaru: puno obaveza, ali puno i srce

Reportaža Nevene Maksimović o proslavi Vaskrsa u Bjelovaru: Vaskrs u vrijeme komunizma malobrojni su obilježavali liturgijski, kao što je to danas, ali i su se tog dana u svakom pravoslavnom domu šarala jaja i pripremao malo bogatiji ručak.
26/04/2022

Reportaža Jutarnjeg o obnovi Katedralnog hrama u Zagrebu

Reportaža Jutarnjeg lista o naprijetku obnove hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, objavljena je na Vaskrs, 24. aprila. Za Jutarnji je govorio otac Duško Spasojević, starješina hrama i arhitekta Iva Rukavina, voditelj projekta obnove.
26/04/2022

Pasha u Zagrebu i Ljubljani

Prvog dana Vaskrsa dvojica arhijereja služili su svete liturgije u Ljubljani i Zagrebu. To je ujedno i prvi put da su u ta dva grada istovremeno dvojica episkopa služili vaskršnje liturgije.
25/04/2022

Vladika Justin na Liturgiji u Dugom Selu

Razmatrani su načini, ali i dogovoreni konkretni koraci kojima će Eparhija zagrebačko-ljubljanska i Crkvena opština Zagreb pomoći osobama sa invaliditetom iz Ukrajine smještenim u Dugom Selu.
24/04/2022

Izbjeglice iz Ukrajine u Zagrebu obišao vladika Justin

Vladika je, praćen dvojicom zagrebačkih đakona, izbjeglicama čestitao Vaskrs. Uputio im je riječi utjehe i ohrabrenja i podijelio darove, vaskršnja jaja i slatkiše.
21/04/2022

U Velikoj Pisanici proslavljena hramovna slava

Vjerni narod se u Velikoj Pisanici okupio i iz okolnih parohija, a praznično slavlje nastavljeno je ručkom u seoskom domu mjesne opštine.
17/04/2022

Govor oružja, a ne ljubavi, poraz je svakog od nas

”Molim vas da svi učinimo koliko je do nas da izbegloj braći i sestrama koji su napustili svoje domove i našli se ovde sa nama, budemo od pomoći, da budemo uz njih”, poziv je solidarnosti sa izbeglicama iz Ukrajine koji je patrijarh Porfirije na Cveti uputio u Zagrebu.