Rukopoloženje u đakonski čin u Zagrebu
12/12/2020
Crno-beli svet poznatog i prljavog medijskog kazališta
17/12/2020

Novi sveštenik u Mitropoliji
zagrebačko-ljubljanskoj

”Zapostavlja se istina koja nam otkriva zašto postoji Crkva u ovom svetu i sve se svodi na formalizam, na naizgled duhovnost koja se slepo drži pravila, bez topline srca. To je duhovnost koja ubija”, rekao je Mitropolit Porfirije u liturgijskoj besjedi.

 

U nedjelju 13. decembra 2020. godine, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije služio je Božanstvenu Liturgiju u kapeli Svetog Save na zagrebačkom Svetom Duhu. Tom prilikom u svešteni čin prezvitera rukopoložio je đakona Dragana Topića.

Tumačeći jevanđeljski odjeljak o iscjeljenju žene u subotu (Lk. 13, 10 – 17), Mitropolit je govorio o odnosu Božjih zapovijesti i slobode. Prema njegovim riječima, pravila ne postoje da bi sputavala slobodu, već da bi je afirmisala.

Prema Vladikinim riječima, ”život mimo pravila označava manifestaciju ostrašćene volje egoističnog bića koje hoće sve sebi da podredi”, dok je, sa druge strane, ”duhovnost koja se slepo drži pravila, bez topline srca. To je duhovnost koja ubija”.

”Onda kada čovek raste u ljubavi, on korak po korak, onako kako su to činili svetitelji, preobražava pravila i nadilazi ih. Tada čovek ulazi u prostore u kojima pravila više nisu potrebna, jer je sveti čovek u potpunosti uskladio sebe sa voljom Božjom. Gospod podseća da pravila treba da gledamo duhovno, a ne formalistički”, kazao je Mitropolit. Osvrnuo se i na savremeni svijet u kom su forma i pakovanje prenaglašeni. ”Bitno je kako je nešto prikazano, a ne šta nosi u sebi. Sve je svedeno na manire. Živimo u svetu imidžologije”, zaključio je Vladika.

Pročitani jevanđeljski odjeljak, prema Mitropolitu, poziva nas da, postavljajući Hrista kao mjeru i kriterijum, slušamo zapovijesti, ali i da ih ispunjavamo ljubavlju. ”Tamo gde nema ljubavi i gde je važnije pravilo, zapostavlja se čovek, odnosno činjenica zbog koje je Gospod došao u svet. Zapostavlja se istina koja nam otkriva zašto postoji Crkva u ovom svetu i sve se svodi na formalizam”.

Po otpustu Liturgije, Mitropolit je čestitao ocu Draganu na rukopoloženju i poželeo mu blagosloveno služenje na njivi Gospodnjoj.