Свети апостол Архип, Филимон и Апфија, недјеља, 3. март
03/03/2024
Недјеља Блудног сина у Лепавини
03/03/2024

Нови монаси у манастиру Лепавина

Гаврило и Серафим, нови монаси у манастиру Лепавина

Владика Кирило је у манастиру Лепавина, након бденија, у чин мале схиме постригао искушенике Стефана и Аркадија, давши им имена Гаврило и Серафим.

 

Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске, у суботу, 2. марта, је у манастиру Лепавина након бденија, у чин мале схиме постригао искушенике Стефана и Аркадија, давши им имена Гаврило и Серафим.

Бденијем је началствовао архимандрит Михаило (Вукчевић). Саслуживао му је јеромонах Атанасије, јереј Мајк Жикић и јерођакон Лука.

Бденију и чину монашења присуствовали су многи свештеници Митрополије загребачко-љубљанске, а на богослужењу је појао византијски хор из Љубљане. Сабрање у Лепавини окупило је мноштво вјерног народа из околних мјеста, а многи су дошли и из Словеније, Србије и Црне Горе.

Владика Кирило је у бесједи коју је говорио по монашењу казао да није свакоме дато да крене путем монаштва, али је истакао и да је монашки пут савршенији. ”Нити се сви спашавају у манастиру, нити сви пропадају у свијету. За спасење није императив замонашити се, али ако хоћеш савршен да будеш, ипак је пут монашки савршенији“, рекао је.

Монах у својим завјетима поставља три завјета – безбрачност, завјет послушања и смирења и завјет нестицања имовине. „Монашка имовина је заједничка, а општежиће је покушај да се подражава прва хришћанска заједница. Из свих јеванђељских ријечи види се да је монаштво основано на темељу на којем стоји и наша Црква, а то је Господ Исус Христос, на Његовом учењу и на учењу Његових апостола. Неправилно говоре они који одвраћају људе од монаштва као да је то неисправан пут. Монаштво је древна установа коју нам потврђују многи подвижници који су ишли тим путем, од Антонија великог, затим Пахомија, Теодосија па све до светих монаха нашег народа, до Светог Саве. Сва је историја људског рода проткана подвижничким животом монаха и монахиња који су слушали учење свога Спаситеља, подражавали Њему, подражавали Божјој Мајци која је исто примјер таквог живота. Слава Богу и Божјој Мајци да ми имамо једну такву обитељ овдје која је једна од најзначајнијих обитељи у нашој Српској Православној Цркви. Сјетимо се отаца који су се овдје трудили, који су основали ову обитељ, нашег оца Гаврила који је обновио ову обитељ“, рекао је Његово Преосвештенство.

Честитајући новопостриженим монасима Гаврилу и Серафиму, владика Кирило им је пожелиo да се моле Мајци Божјој, својим покровитељима чија имена носе и да живе животом послушања. Окупљеном вјерном народу је пожелио да их Господ молитвама пресвете Богородице и свих светих упути на пут спасења како би предстојећи васкршњи пост дочекали и провели у добром расположењу душе и тијела.

Невена Максимовић