Преподобни Висарион, сриједа, 19. јун
19/06/2024
Владика Кирило примио Амбасадора Републике Чиле
19/06/2024

Нова Свештена епистасија Свете Горе

У складу са Уставом Свете Горе, 14. јуна 2024. године, после чина доксологије у Протатској цркви у Кареји извршен је чин примопредаје Свештене епистасије, извршног административног тела Свете Горе са мандатом од једне године.

Досадашњу епистасију на челу са протоепистатом архимандритом Стефаном Хиландарцем наследила је епистасија коју предводи дионисијатски старац Симеон са осталим члановима епистасије: зографским Јефтимијем, пантелејмонским Макаријем и констамонитским Јефремом. Примопредаји су присуствовали Гувернер Свете Горе г. Анастиос Мициалис, заменик гувернера г. Аристос Касмироглу, представници светогорских манастира у својству чланова Свештене општине, државни званичници, представници служби безбедности на Светој Гори, као и градоначелник Солуна г. Стелиос Ангелудис.

Свештена епистасија је управно тело (влада) Свете Горе коју чине представници четири манастира од којих је један протоепистат (прот) и који се смењују једном годишње. На Светој Гори постоји двадесет самосталних манастира и тај број не може бити нити мањи нити већи. Они су подељени у пет група од по четири манастира. Свака група има свог предводника који даје протоепистата. Сваке године смена се одвија по следећем поретку, тако да свака група преузима управу једном у пет година:

  1. Велика Лавра (Дохијар, Ксенофонт и Есфигмен)
  2. Ватопед (Кутлумуш, Каракал и Ставроникита)
  3. Ивирон (Пантократор, Филотеј и Симонопетра)
  4. Хиландар (Ксиропотам, Свети Павле и Григоријат)
  5. Дионисијат (Зограф, Пантелејмон и Констамонит)

Свештену епистасију бира Свештена општина (скупштина) у Кареји која је састављена од двадесет монаха – представника манастира. Сваки манастир бира на годину дана једног представника у Свештеној општини који бива замењен почетком Нове године по јулијанском календару.

Извор: spc.rs