Св. апостол Андреја Првозвани, сриједа, 13. децембар
13/12/2023
Свети пророк Наум, четвртак, 14. децембар
14/12/2023

Ненад Гугл одржао предавања у Љубљани

На позив Српске православне Црквене општине Љубљану је посетио професор српског језика и књижевности из Београда Ненад Гугл, који је, суботу, 9. децембра, одржао предавање на тему „Православна породица“, а сутрадан, у недељу, 10. децембра, предавање за младе на тему „Како открити унутрашње дарове“.

Предавање које је одржано у суботу било је врло посећено. Професор Гугл је говорио о православној породици са нагласком на хришћанском браку. Публика је била веома заинтересована за покренуте теме, па се разговор наставио и после предавања кроз питања и дискусију.

Професор Гугл се, у недељу 10. децембра, сусрео и са најмлађима, разговарајући са њима о поукама из приповетке Црвенкапа. Предавање на тему „Како открити унутрашње дарове“ привукло је доста младих људи који су на почетку својих пословних каријера или тек треба да одлуче чиме ће се бавити. Професор Гугл је говорио о унутрашњим даровима које сваки човек има у себи, које је добио од Господа као поклоне на дан рођења, али и о томе да код многих ти дарови још увек нису распаковани. Окупљени млади људи били су веома заинтересовани за тему, тако да се разговор продужио и после предавања.

Предавања су организована у оквиру пројекта Црквене општине у Љубљани под називом „Радост у памћењу, сећању и стварању – православно духовно васпитање и очување српског језика“, чију реализацију су помогли Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Министарство правде Републике Србије – Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама, на чему им Црквена општина Љубљана топло благодари.

М.Т.