Преп. Јосиф Песмописац, понедјељак, 17. април
17/04/2023
Преп. Марко Трачески, уторак, 18. април
18/04/2023

Нека радост Васкрсења буде садржај наших живота

Епископ Сава на Васкрс у Загребу

”Васкршњим поздравом поздравља се и птица у гори, и природа, и сунце са мјесецом, свједочећи и потврђујући да Христос више није у гробу”, рекао је Владика марчански Сава на Васкрс у Загребу.

 

На Васкрс, 16. априла, Свету Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу служио је Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског. Након Литургије, по традицији, освећени су сир и јаја, као и куличи/пасхе, слатки колачи које за Васкрс припремају православни Руси и Украјинци.

Црква, чија се обнова након тешких оштећења које је претрпела у земљотресима 2020. године приводи крају, била је на Васкрс премала да прими све који су се у њој сабрали како би прославили празник Васкрсења Господњег. Владици Сави саслуживало је свештенство Саборног храма, а хором је дириговала Олена Циглењак.

Васкршњу посланицу Патријарха Порфирија прочитао је протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, старјешина храма, а владика Сава је по завршетку Литургије поздравио сабране и истакао да се радосним поздравом ‘Христос васкрсе!’ поздрављају ”милиони наше браће. Поздравља се и птица у гори, и природа, и сунце са мјесецом, свједочећи и потврђујући да Христос више није у гробу“.

Послије Васкрса не постоји више ни један разлог за тугу и жалост

Епископ Сава је казао и да ”иако смо јуче стајали пред гробом Христовим, оплакујући Његову жртву за човјека и спасење његово, ево већ данас се радујемо, као што су се ономад у Јерусалиму радовали Његови ученици”.

Викар Патријарха српског рекао је да је ”Васкрс празник живота, наде и радости, јер послије Васкрса не постоји више ни један разлог за тугу и жалост” и пожелио да ”радост васкрсења буде увијек садржај наших живота и да ту радост чувамо као зјеницу ока свога”.

Васкрс је, рекао је владика, празник живота, наде и радости, јер ”послије Васкрса не постоји више ни један разлог за тугу и жалост”.

”Нека ријечи о Васкрсењу Христовом буду залог који ћемо чувати у нашем животу док год постојимо”, поручио је владика Сава.

Владика Сава претходно је, у пасхалној ноћи, служио васкршње јутрење у Загребу.

П.К.