Смирење је предуслов примања добра које нам Господ даје
06/01/2023
Рождество Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, субота, 7. јануар
07/01/2023

Нека Божић буде празник нашег идентитета

Владика Сава на Цвјетном тргу на Бадње вече

Нема изабраног, унапријед одабраног народа нити човјека који ће бити спашен. Христос не долази ради одређене скупине људи него ради свакога од нас, казао је владика Сава на Бадње вече у Загребу

 

Празнично богослужење уочи Божића, у суботу, 24. децембра/6. јануара, у испуњеном Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу, предводио је Епископ марчански Сава. Хором Саборне цркве дириговала је Ивана Србљан. Након богослужења освештани су бадњаци, а дружење је традиционално настављено на Цвјетном тргу, испред храма.

Владика Сава је бесједио по отпусту богослужења и казао да се Христос није родио ни у свили и кадифи, нити у славном Риму, древном Јерусалиму, или неком другом великом центру ондашњега свијета, већ у једном од најмањих и најнезнатнијих јудејских села – у Витлејему. Епископ марчански рекао је да ни у том селу ”није било мјеста за Њега, чак ни у гостоницу да се склоне Пресвета Дјева и Јосиф, него се изван села, у пећини мрачној и хладној, у мјесту погодном за бесловесне животиње, рађа Онај који долази да спаси и откупи човјека и свијет. То нам говори да нема изабраног, унапријед одабраног народа нити човјека који ће бити спашен. Христос не долази ради одређене скупине људи него ради свакога од нас”.

”Нека Божић буде празник нашег идентитета јер идентитет свих нас је Христос. И ако је наш идентитет укоријењен у Њему, онда нема мјеста било којој врсти страха, бола, агоније или патње, јер знамо да Христос долази и рађа се ради свакога од нас, да нас обнови, да нас исцијели, да нас измири са самима собом, али и са Господом”, рекао је владика Сава.

П.К.
Фото: Јовица Дробњак