Mitropolit Porfirije primio zamenika Ministra inostranih poslova vlade Republike Grčke
ZAMENIK MINISTRA INOSTRANIH POSLOVA GRČKE KOD MITROPOLITA PORFIRIJA
05/03/2017
Predavanje na temu: Svete Ikone i pobeda Pravoslavlja
07/03/2017

NEDELJA PRAVOSLAVLJA U ZAGREBU

Nedelja Pravoslavlja

Prva nedelja Časnog i Velikog posta, Nedelja Pravoslavlja

Prva nedelja Časnog i Velikog posta, Nedelja Pravoslavlja 2017. godine Gospodnje proslavljena je svetom arhijerejskom Liturgijom koju je u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu sa zagrebačkim sveštenstvom i sabranim vernicima služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije.

Nakon pročitanog jevanđelja sabranju se obratio visokoprepodobni arhimandrit Danilo (Ljubotina) govoreći o Natanailovom ispovedanju vere koji je kazao Isusu: „Ravi, ti si Sin Božiji, ti si car Izrailjev“.

- Ovo je ispovedanje vere u Gospoda Isusa Hrista na samom početku Njegove propovedi. I mi smo, kao pravoslavni narodi pošli za ovim rečima prepoznavši Gospoda Isusa Hrista kao Sina Božijega i Cara Izrailjevog. To je naš jevanđelski put koji nas vodi u Carstvo Božije i put koji opravdava naš život na zemlji, rekao je arhimandrit Danilo i naglasio da upravo pravoslavni narodi nose svoj krst, ali i krst tereta ovoga sveta i svedoče Istinu na svakom prostoru, na svakom meridijanu ove zemlje na kojoj živimo.

Na završetku Liturgije sabranje vernika je pozdravio mitropolit Porfirije govoreći o Nedelji Pravoslavlja. U svojoj arhipastirskoj poruci Mitropolit je između ostalog rekao da se na današnji dan sećamo značajnog događaja za pravoslavno bogoslovlje i pravoslavno predanje, za pravoslavnu umetnost i pravoslavno-liturgijsko bogosluženje:

- Mi poštujemo ikone jer one otkrivaju istinu naše vere, a to je istina da je Bog postao čovek i da je čovek stvoren da bude obožen. Naime, sam Gospod, Sin Božiji se opisao i naslikao nama došavši u svet svojim rođenjem. Celivajući svete ikone mi celivamo preobražene svetitelje Božije i celivamo u njima Hrista. Otuda celivanje ikona nije obožavanje stvorenog i tvari, nego je iskazivanje naše vere da je Bog postao čovek i da smo ga mi videli i opipali, istakao je Mitropolit.

U Muzeju Srpske pravoslavne crkve vernicima je najavljen ciklus predavanja koja će se u večernjim satima održavati svake nedelje Velikog posta u prostorijama SKD „Prosvjeta“ u Zagrebu, a koji otpočinje predavanjem mitropolita Porfirija na temu Svete ikone i pobeda Pravoslavlja.