Novosti IZ MITROPOLIJE

21/09/2022

Mala Gospojina u Zagrebu

Patrijarh Porfirije u Zagrebu je na Malu Gospojinu rukopoložio novog sveštenika i služio moleban za početak školske godine
20/07/2022

U Lasovcu proslavljen Ivanjdan

Na mjestu na kom se nekada nalazio hram Svetog Jovana Preteče u Lasovcu, služi se Sveta liturgija na dan hramovne slave.   Na mjestu hrama Rođenja Svetog Jovana Preteče u mjestu Lasovac kod Velike Pisanice već dugi niz godina nalazi se krst koji svjedoči da se na tom mjestu nekada nalazila crkva. Tamošnji žitelji okupljaju []
23/05/2022

Sveti Arhijerejski Sabor: izabrano pet novih episkopa i popunjene dvije eparhije

Crkvenom kalendaru pribrojane su mnoge ličnosti iz novije istorije Srpske Pravoslavne Crkve. Zajedničkim služenjem Liturgije sa arhijerejima i sveštenstvom iz Makedonije prevaziđen je raskol koji je trajao 55 godina. Patrijarh nastavlja da administrira Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom.
20/05/2022

Liturgijom pomirenja prevaziđen poluvjekovni raskol

Imali smo raskol koji je trajao 55 godina sa našom braćom iz Makedonije. Ta rana je bila duboka i bolela je. Sa tom ranom smo legali i ustajali u iščekivanju i težnji da se ona zaceli, rekao je Patrijarh Porfirije na ”Liturgiji jedinstva”.
17/05/2022

Liturgija pomirenja Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve

Liturgijsko i kanonsko opštenje Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve biće ponovo uspostavljeno sasluživanjem svih episkopa dvije Crkve na Svetoj liturgiji koja će biti služena u četvrtak, 19. maja, u Beogradu.
25/04/2022

Vladika Justin na Liturgiji u Dugom Selu

Razmatrani su načini, ali i dogovoreni konkretni koraci kojima će Eparhija zagrebačko-ljubljanska i Crkvena opština Zagreb pomoći osobama sa invaliditetom iz Ukrajine smještenim u Dugom Selu.

MANASTIRI u Mitropoliji Zagrebačko-ljubljanskoj

brsljanac_hoover_box
MANASTIR BRŠLJANAC
manastirmarca_hoover_index
MANASTIR MARČA
sveta_petka_index
MANASTIR SVETE PETKE U ZAGREBU
lepavina_manastir_index
MANASTIR LEPAVINA

Najava DEŠAVANJA

Možete nas pronaći na društvenim mrežama: