SVETI DOSITEJ ISPOVEDNIK PROSLAVLJEN U ZAGREBU
13/01/2019
Susret episkopa Srpske pravoslavne crkve i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije
17/01/2019

Najava akademije u Mariboru povodom
800. godišnjice autokefalnosti SPC

Akademija povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

“BUDIMO LJUDI”

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Crkvena opština u Mariboru, u saradnji sa Rosa produkcijom iz Maribora, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, organizuje Akademiju povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 600 godina od rođenja grofice Katarine Kantakuzine Branković, prve pravoslavne hrišćanke u Sloveniji. Akademija će se održati 26. januara 2019. u 20:00 časova u Slovenačkom narodnom pozorištu u Mariboru.

Počasni pokrovitelji Akademije su gospodin Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, i gospodin Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije. Svečani govornik je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije, po čijem blagoslovu se Akademija i održava. Direktan prenos Akademije na Televiziji Slovenije i na Radio-televiziji Srbije biće omogućen zahvaljujući Televiziji Slovenije.

Akademija je koncipirana na istoriji Srpske pravoslavne crkve, sa posebnim osvrtom na zajedničku istoriju Srba i Slovenaca. U tom delu je posebno značajna srpska princeza Katarina Kantakuzina Branković koja, udajom za Ulriha Drugog, postaje celjska grofica. Tada sa sobom dovodi 200 pravoslavnih porodica i sveštenike. Značajno je istaći i 500 - godišnje postojanje srpske zajednice u Beloj Krajini, kao i tragediju Drugog svetskog rata, kada su porušeni hramovi u Mariboru i Celju, a slovenački živalj bio iseljen u Srbiju i Bosnu.

Akademija je konceptualno zamišljena kao predstava, u kojoj će učešće uzeti: glumci Vojin Ćetković, Milada Kalezić i Anastasija Vesna Ilić; operska diva Sabina Cvilak, balet Narodnog pozorišta iz Beograda, uz koreografiju Đorđa Makarevića, Ansambl Renesans, Srpski vizantijski hor Mojsije Petrović, hor Hugo Volf, i mnogi drugi. Rediteljka Akademije je Svetlana Dramlić, a scenaristkinja, dobitnica prestižne Ninove nagrade, Ivana Dimić. Takođe su u kreativnom procesu stvaranja Akademije u svim segmentima učestvovali profesor Zoran Simjanović i sveštenik Nenad Ilić.

Zahvaljujući savremenoj vizuelnoj tehnologiji, u kreaciji Gorana Balabana, Mariborčani će biti u prilici da sam tok Akademije prate na fasadi mariborskog pozorišta.

Posebnu zahvalnost dugujemo prijateljima Akademije, bez čije pomoći ne bi bilo moguće izvesti projekat. Nadamo se da će jedan ovakav projekat dati dodatni podstrek za međusobno zbližavanje dva bratska naroda.