СВЕТИ ДОСИТЕЈ ИСПОВЕДНИК ПРОСЛАВЉЕН У ЗАГРЕБУ
13/01/2019
Сусрет епископа Српске православне цркве и представника Хрватске бискупске конференције
17/01/2019

Најава академије у Марибору поводом
800. годишњице аутокефалности СПЦ

Академија поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве

“БУДИМО ЉУДИ”

Митрополија загребачко-љубљанска, Црквена општина у Марибору, у сарадњи са Роса продукцијом из Марибора, а уз подршку Министарства културе Републике Србије, организује Академију поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 600 година од рођења грофице Катарине Кантакузине Бранковић, прве православне хришћанке у Словенији. Академија ће се одржати 26. јануара 2019. у 20:00 часова у Словеначком народном позоришту у Марибору.

Почасни покровитељи Академије су господин Борут Пахор, председник Републике Словеније, и господин Александар Вучић, председник Републике Србије. Свечани говорник је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, по чијем благослову се Академија и одржава. Директан пренос Академије на Телевизији Словеније и на Радио-телевизији Србије биће омогућен захваљујући Телевизији Словеније.

Академија је конципирана на историји Српске православне цркве, са посебним освртом на заједничку историју Срба и Словенаца. У том делу је посебно значајна српска принцеза Катарина Кантакузина Бранковић која, удајом за Улриха Другог, постаје цељска грофица. Тада са собом доводи 200 православних породица и свештенике. Значајно је истаћи и 500 - годишње постојање српске заједнице у Белој Крајини, као и трагедију Другог светског рата, када су порушени храмови у Марибору и Цељу, а словеначки живаљ био исељен у Србију и Босну.

Академија је концептуално замишљена као представа, у којој ће учешће узети: глумци Војин Ћетковић, Милада Калезић и Анастасија Весна Илић; оперска дива Сабина Цвилак, балет Народног позоришта из Београда, уз кореографију Ђорђа Макаревића, Ансамбл Ренесанс, Српски византијски хор Мојсије Петровић, хор Хуго Волф, и многи други. Редитељка Академије је Светлана Драмлић, а сценаристкиња, добитница престижне Нинове награде, Ивана Димић. Такође су у креативном процесу стварања Академије у свим сегментима учествовали професор Зоран Симјановић и свештеник Ненад Илић.

Захваљујући савременој визуелној технологији, у креацији Горана Балабана, Мариборчани ће бити у прилици да сам ток Академије прате на фасади мариборског позоришта.

Посебну захвалност дугујемо пријатељима Академије, без чије помоћи не би било могуће извести пројекат. Надамо се да ће један овакав пројекат дати додатни подстрек за међусобно зближавање два братска народа.