Отупљивање оштрица дужност je свих људи
04/05/2021
Васкрс (храма) у Сиску
05/05/2021

Награда за фотографију Патријарха у разрушеном храму

”Природне силе, за разлику од људских бића, не бирају своје жртве, како по њиховом социјалном статусу, тако ни по вјероисповијести”, патријархове су ријечи које стоје у образложењу награде.

 

На свјетски дан слободе медија, 3. маја, Хрватско новинарско друштво додијелило је годишње награде за најбоља новинарска остварења у 2020. години. Награду Никша Антонини за најбољу новинску фотографију, однијело је остварење Бориса Шчитара, фотографа Пиксела. 

Фотографија је настала 28. марта прошле године, шест дана након разорног земљотреса који је погодио главни град Хрватске. 

 

Борис Шчитар (десно) прима награду

Према образложењу жирија објављеном на интернет страници ХНД-а, фоторепортер агенције Пиксел, Борис Шчитар зашао је у један од разрушених објеката, православну цркву Преображења Господњег на Цвјетном тргу, и у њој ”овјековјечио дојмљив тренутак – тадашњег митрополита загребачко-љубљанског Порфирија (Перића) како разгледа виже од 300 квадратних метара оштећених фресака”.

”Осим што је фотографија снимљена по композицијским и техничким правилима, уз поигравање дневним свјетлом и природно створеним сјенкама, она приказује големе размјере настале штете.” Образложење награде завршено је патријарховом поруком коју је жири препознао и као поруку фотографије, да ”природне силе, за разлику од људских бића, не бирају своје жртве, како по њиховом социјалном статусу, тако ни по вјероисповијести”.

Митрополит у разрушеном храму, 28. марта 2020. године. ФОТО: Борис Шчитар/PIXELL