Otupljivanje oštrica dužnost je svih ljudi
04/05/2021
Vaskrs (hrama) u Sisku
05/05/2021

Nagrada za fotografiju Patrijarha u razrušenom hramu

”Prirodne sile, za razliku od ljudskih bića, ne biraju svoje žrtve, kako po njihovom socijalnom statusu, tako ni po vjeroispovijesti”, patrijarhove su riječi koje stoje u obrazloženju nagrade.

 

Na svjetski dan slobode medija, 3. maja, Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je godišnje nagrade za najbolja novinarska ostvarenja u 2020. godini. Nagradu Nikša Antonini za najbolju novinsku fotografiju, odnijelo je ostvarenje Borisa Ščitara, fotografa Piksela. 

Fotografija je nastala 28. marta prošle godine, šest dana nakon razornog zemljotresa koji je pogodio glavni grad Hrvatske. 

 

Boris Ščitar (desno) prima nagradu

Prema obrazloženju žirija objavljenom na internet stranici HND-a, fotoreporter agencije Piksel, Boris Ščitar zašao je u jedan od razrušenih objekata, pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu, i u njoj ”ovjekovječio dojmljiv trenutak – tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija (Perića) kako razgleda viže od 300 kvadratnih metara oštećenih fresaka”.

”Osim što je fotografija snimljena po kompozicijskim i tehničkim pravilima, uz poigravanje dnevnim svjetlom i prirodno stvorenim sjenkama, ona prikazuje goleme razmjere nastale štete.” Obrazloženje nagrade završeno je patrijarhovom porukom koju je žiri prepoznao i kao poruku fotografije, da ”prirodne sile, za razliku od ljudskih bića, ne biraju svoje žrtve, kako po njihovom socijalnom statusu, tako ni po vjeroispovijesti”.

Mitropolit u razrušenom hramu, 28. marta 2020. godine. FOTO: Boris Ščitar/PIXELL