Свештеномученик Протерије, недјеља, 13. март
13/03/2022
Преподобномученица Евдокија, понедјељак, 14. март
14/03/2022

На питање ”И шта ћемо сад?” Христос даје одговор

Фото: spc.rs

Хришћани да не буду немилосрдни према онима који су према њима немилосрдни, нити да оставе без опроштаја оне који њима неће да опросте. То није слабост, то није немоћ, казао је патријарх Порфирије.

У Прву недјељу свете Четрдесетнице, Недјељу Православља, 13. марта, Патријарх српски Порфирије служио је Свету литургију у храму Светог Саве у Београду.

У бесједи по прочитаном јеванђељу Патријарх је рекао да вјера која извире из Јеванђеља има специфична правила, своје унутарње механизме и своју архитектуру. Наша вера из тог разлога није напросто наш став, одговор на питање шта мислимо о овој и оној теми. Наши ставови су увек израз наше вере, израз система вредности у којем и по којем живимо. Тај систем вредности се садржи у Јеванђељу Христовом. Тај систем вредности не зависи од времена и простора, од епохе, нације, боје коже или, данас, држава по којима хришћани и православни живе. Тај систем вредности није обележен ничим што има за циљ пролазне људске вредности, Није везан ни за државе, ни за нације, ни за полове, ни за континенте. То је универзалан систем вредности”, казао је Његова Светост.

Црква је увек савремена

Поглавар Српске Православне Цркве истакао је да Христос и његове вредности сметају, онима који би ради сопствене користи да по своме калупу намећу себе и своје моделе другима. Зато кажу за Православну Цркву, а то значи за Јеванђеље Христово, да је оно старомодно, да штити вредности које су превазиђене, ново је доба. Реч ново је доба није нова. Она се чула од времена Христових и опет слушаће се до краја света и века. Сваки пут кад се појави онај који би да покори људске душе себи, облачећи се у јагњећу кожу, говори о новом добу. Кажу: Црква треба да буде модерна. Ми знамо да Црква нити је старомодна, нити је модерна. Она је Христова и увек савремена, увек актуелна, увек одговара, даје могућност ономе који тражи истину, који чезне за вечношћу, за љубављу. До ње се у Христу и Христом долази. Она даје могућност да свако добије одговор на своја суштинска, најдубља питања”, рекао је Патријарх.

Осврт на пјесму In corpore sano

Његова Светост се осврнуо и на пјесму In corpore sano Ане Ђурић, познатије под именом Констракта, која ће представљати Србију на овогодишњем Евросонгу. Казао је да је завршни стих ”И шта ћемо сад?”, али и читаву пјесму разумио тако да ”покушавамо да будемо савршени споља – славни, лепи, моћни, богати, а онда дође један мали квар у нашем животу. Дођемо у граничну ситуацију, како то кажу мудри људи данас, и онда схватимо да од свега тога споља нема никакве помоћи. Шта ћемо сад? И на то питање: Шта ћемо сад?, одговара Христос. И Црква је зато не само савремена, него вечна, јер одговара на вечна питања и даје могућност свакоме ко трага за смислом свога постојања у историји и вечности. Дарује ту вечност.

Патријарх је истакао да Јеванђеље никог не игнорише, ником се не намеће, никога не укида, али и да изнутра говори свакој души. Истакао је да хришћани никад не треба да оговарају оне који њих оговарају, никад да отимају онима који од њих отимају или гоне оне који њих гоне. ”Знамо да то нимало није једноставно, али то је принцип, то је правило. Од тог принципа и правила одступаћемо често и жестоко падати – први ја – али знаћемо да је то правило, да је то закон на који нас Господ позива. Никада нећемо бити немилосрдни према онима који то према нама јесу, него ћемо увек показати милосрђе. Никада нећемо оставити без опроштаја оне који нама неће да опросте, и тако редом… То није слабост, то није немоћ, него је то реч Христова који каже: Ко хоће да пође са мном, нека узме крст свој и пође са мном. И јарам је мој благ. Дакле, да узмемо крст свој и пођемо за Христом, то је позив. То значи поистоветити се са Његовим умом, са Његовим срцем. Дакле, наш систем вредности јесте ум Христов, срце Христово, свеукупно наше биће охристовљено и зато никада нећемо бити мили и по вољи свима и свакоме“, рекао је Његова Светост.

П.К.