Sveštenomučenik Proterije, nedjelja, 13. mart
13/03/2022
Prepodobnomučenica Evdokija, ponedjeljak, 14. mart
14/03/2022

Na pitanje ”I šta ćemo sad?” Hristos daje odgovor

Foto: spc.rs

Hrišćani da ne budu nemilosrdni prema onima koji su prema njima nemilosrdni, niti da ostave bez oproštaja one koji njima neće da oproste. To nije slabost, to nije nemoć, kazao je patrijarh Porfirije.

U Prvu nedjelju svete Četrdesetnice, Nedjelju Pravoslavlja, 13. marta, Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju u hramu Svetog Save u Beogradu.

U besjedi po pročitanom jevanđelju Patrijarh je rekao da vjera koja izvire iz Jevanđelja ima specifična pravila, svoje unutarnje mehanizme i svoju arhitekturu. Naša vera iz tog razloga nije naprosto naš stav, odgovor na pitanje šta mislimo o ovoj i onoj temi. Naši stavovi su uvek izraz naše vere, izraz sistema vrednosti u kojem i po kojem živimo. Taj sistem vrednosti se sadrži u Jevanđelju Hristovom. Taj sistem vrednosti ne zavisi od vremena i prostora, od epohe, nacije, boje kože ili, danas, država po kojima hrišćani i pravoslavni žive. Taj sistem vrednosti nije obeležen ničim što ima za cilj prolazne ljudske vrednosti, Nije vezan ni za države, ni za nacije, ni za polove, ni za kontinente. To je univerzalan sistem vrednosti”, kazao je Njegova Svetost.

Crkva je uvek savremena

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve istakao je da Hristos i njegove vrednosti smetaju, onima koji bi radi sopstvene koristi da po svome kalupu nameću sebe i svoje modele drugima. Zato kažu za Pravoslavnu Crkvu, a to znači za Jevanđelje Hristovo, da je ono staromodno, da štiti vrednosti koje su prevaziđene, novo je doba. Reč novo je doba nije nova. Ona se čula od vremena Hristovih i opet slušaće se do kraja sveta i veka. Svaki put kad se pojavi onaj koji bi da pokori ljudske duše sebi, oblačeći se u jagnjeću kožu, govori o novom dobu. Kažu: Crkva treba da bude moderna. Mi znamo da Crkva niti je staromodna, niti je moderna. Ona je Hristova i uvek savremena, uvek aktuelna, uvek odgovara, daje mogućnost onome koji traži istinu, koji čezne za večnošću, za ljubavlju. Do nje se u Hristu i Hristom dolazi. Ona daje mogućnost da svako dobije odgovor na svoja suštinska, najdublja pitanja”, rekao je Patrijarh.

Osvrt na pjesmu In corpore sano

Njegova Svetost se osvrnuo i na pjesmu In corpore sano Ane Đurić, poznatije pod imenom Konstrakta, koja će predstavljati Srbiju na ovogodišnjem Evrosongu. Kazao je da je završni stih ”I šta ćemo sad?”, ali i čitavu pjesmu razumio tako da ”pokušavamo da budemo savršeni spolja – slavni, lepi, moćni, bogati, a onda dođe jedan mali kvar u našem životu. Dođemo u graničnu situaciju, kako to kažu mudri ljudi danas, i onda shvatimo da od svega toga spolja nema nikakve pomoći. Šta ćemo sad? I na to pitanje: Šta ćemo sad?, odgovara Hristos. I Crkva je zato ne samo savremena, nego večna, jer odgovara na večna pitanja i daje mogućnost svakome ko traga za smislom svoga postojanja u istoriji i večnosti. Daruje tu večnost.

Patrijarh je istakao da Jevanđelje nikog ne ignoriše, nikom se ne nameće, nikoga ne ukida, ali i da iznutra govori svakoj duši. Istakao je da hrišćani nikad ne treba da ogovaraju one koji njih ogovaraju, nikad da otimaju onima koji od njih otimaju ili gone one koji njih gone. ”Znamo da to nimalo nije jednostavno, ali to je princip, to je pravilo. Od tog principa i pravila odstupaćemo često i žestoko padati – prvi ja – ali znaćemo da je to pravilo, da je to zakon na koji nas Gospod poziva. Nikada nećemo biti nemilosrdni prema onima koji to prema nama jesu, nego ćemo uvek pokazati milosrđe. Nikada nećemo ostaviti bez oproštaja one koji nama neće da oproste, i tako redom… To nije slabost, to nije nemoć, nego je to reč Hristova koji kaže: Ko hoće da pođe sa mnom, neka uzme krst svoj i pođe sa mnom. I jaram je moj blag. Dakle, da uzmemo krst svoj i pođemo za Hristom, to je poziv. To znači poistovetiti se sa Njegovim umom, sa Njegovim srcem. Dakle, naš sistem vrednosti jeste um Hristov, srce Hristovo, sveukupno naše biće ohristovljeno i zato nikada nećemo biti mili i po volji svima i svakome“, rekao je Njegova Svetost.

P.K.