ПРОФЕСОР ДР ПРЕДРАГ ДРАГУТИНОВИЋ: „ТЕОЛОГИЈА У 21. ВЕКУ – ПИТАЊА И ИЗАЗОВИ“
05/10/2017
АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЗАГРЕБУ У НЕДЕЉУ 18. ПО ДУХОВИМА
08/10/2017

МОЛИТВЕНО СЕЋАЊЕ НА НЕВИНО СТРАДАЛУ ДЕЦУ

У суботу 7.октобра 2017. године у Сиску на Дечијем гробљу, служен је парастос деци - невиним жртвама усташког логора.

Парастос су служили протојереј-ставрофор Слободан Лалић парох загребачки, протојереј-ставрофор Драган Антонић парох окучански, јереј Веселин Ристић парох сисачки и ђакон Зоран Радић из Загреба. Након парастоса отац Слободан се обратио сабрању.

-Овде смо дошли због помена и због опомене. Помена за жртве логора и за све који су преживели ово стратиште и који су деценијама долазили, а неки долазе и данас да се сете оних који су ту побијени или умрли. Ми се присећамо оних којима имена знамо и оних којима не знамо и молимо за њих. А опомена је да не дозволимо да се овакве страхоте и злочин над децом не понове.

Сабрање сећања на жртве логора у Сиску, децу стару од неколико месеци до 13 година, одржан је у организацији Српског народног вијећа из Загреба и Вијећа српске националне мањине Града Сиска на Дечијем гробљу у Сиску. Скупу су присуствовали Кристина Икић Баничек, градоначелница Града Сиска, Душан Бјелајац, заменик жупана Сисачко-Мославачког, Ненад Маричић, представник амбасаде Србије у Загребу, Алем еф.Црнкић, главни имам сисачки, сестринство Манастира Јасеновац, чланови Удружења логораша Јасеновац из Београда, Бања Луке и други.

Такозвано Прихватилиште за децу избеглица је било под директном управом усташе и лекара др Антуна Најжера. Логор је деловао на више локација у граду Сиску, у згради бивше Соколане, у женском самостану сестара Светог Винка, магацину солане Рајс,једној основној школи у Новом Сиску и тзв. Карантени. На ове локације пуних пет месеци допремана су деца са Козаре, из Славоније, Баније и Кордуна. Упркос акцијама спашавања деце, коју је предводила добротворка Диана Будисављевић са групом неуморних праведника и великим залагањем Анте Думбовића кроз логор је прошло око 7000 малишана, а пострадало их је више од две хиљаде.