Саопштење Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве
14/05/2024
Свети мученици Еспер, Зоа, Кириак и Теодул, сриједа, 15. мај
15/05/2024

Молитвени почетак Светог Архијерејског Сабора

Светом архијерејском Литургијом којом је, у Спомен храму Светог Саве на Врачару началствовао Његова Светост Патријарх српски Порфирије уз саслужење отачаствених архијереја започео је Свети Архијерејски Сабор.

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је отпочео 14. маја 2024. године светом архијерејском Литургијом којом је, у Спомен храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова, началствовао Његова Светост Патријарх српски Порфирије уз саслужење отачаствених архијереја.

“Браћо архијереји, браћо и сестре, као што смо чули у дивној беседи владике Игњатија да све има своје извориште и свој почетак и да се све враћа светој Литургији, да је она почетак и циљ нашег живота, тако и ми архијереји сабрани са свих страна света овде, у заветном храму Светог Саве, светом Литургијом смо започели Свети Архијерејски Сабор”, истакао је патријарх Порфирије и нагласио:

“Свету Литургију би требало данас, као што сви знате, да служимо у Пећкој Патријаршији, али актуелне власти у Приштини нису дозволиле да уђемо у Пећку Патријаршију. Затворили су административну линију и врата Пећке Патријаршије за нас. Међутим, ми знамо да као што све бива по промислу Божјем, по вољи Божјој, и то није без неког смисла. Исто тако знамо, нарочито у ове дане, да у Христу нема пораза, да је Он својим Васкрсењем показујући љубав према нама људима, према Цркви својој, потврдио и показао да је у Њему свака победа и зато смо сигурни да ће се врата Пећке Патријаршије пре или касније по промислу Божјем отворити не само за нас него за сваког човека, за све људе добре воље. Браћо и сестре, Црква је Тело Христово, такође смо то чули у беседи владике Игњатија, и све што ради један тиче се и другога. Тако и ми архијереји смо сабрани да пре свега у љубави, јединству и међусобном разумевању, благодаћу Божјом, како и каже молитва коју смо прочитали, чинимо оно што је најбоље за спасење народа Божјег. Стога су молитве ваше не само добродошле него и неопходне. Молимо вас да се молите да и овај Сабор, као и сваки до сада, прође у миру и љубави, а да послужи изграђивању Тела Христовог. Христос Васкрсе!”, закључио је патријарх Порфирије.

 

***

 

На основу члана 59 Устава Српске Православне Цркве, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је сазвао Свети Архијерејски Сабор у његово редовно заседање које требало да свечано почне данас саборном светом Литургијом са Призивом Духа Светог у храму Светих Апостола у ставропигијалној лаври Пећкој Патријаршији. Међутим, услед скандалозне одлуке приштинских власти да забране улазак Патријарху српском и отачаственим архијерејима на Косово у Метохију света Литургија и чин Призива Духа Светог служени су јутрос у храму Светог Саве на Врачару.

Радни део највишег јерархијског, црквено-законодавног и црквено-судског тела Српске Православне Цркве, под председништвом Његове Светости Патријарха српског Порфирија и уз учешће високопреосвећене и преосвећене господе епархијских архијереја, започело је у уторак, 14. маја у крипти Спомен храма Светог Саве на Врачару. По процедури одређеној Пословником о раду, заседање почиње усвајањем дневног реда који чине приспели предмети достављени од стране Светог Архијерејског Синода, а наставља се разматрањем извештаја о архипастирском раду свих епархијских архијереја, централних црквених тела, органа и завода. На крају заседања Сабор ће о свом раду издати саопштење за јавност.

Извор: spc.rs