SVETOSAVSKO SABRANJE U ČAST SVETOG SAVE U MARIBORU
25/01/2016

MOLITVA ZA JEDINSTVO HRIŠĆANA

Predstavnici hrišćanskih verskih zajednica grada Zagreba okupili su se u nedelju 24. januara u Preobraženjskom hramu, na svojoj zadnjoj stanici ekumenskog hoda crkvama grada Zagreba tokom ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo hrišćana. Prisutne je pozdravio domaćin Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije.

Govoreći o duhu vremena u kojem živimo Mitropolit Porfirije naveo je sekularizam kao nedostatak i bolest autentične i prave hrišćanske duhovnosti, a posebno istakao nedostatak svetih i oblagodaćenih Božijih ljudi koji su svetlost svetu i so zemlji.

„Ono što je potrebno svetu danas, a i uvek, a danas možda više nego u druga vremena, jesu svetitelji Božiji, jeste svetost. U tome imamo ogromnu inflaciju. Bez žive vere u Hrista, bez života u Hristu, bez Jevanđelja koje podrazumeva život po zapovestima Božijim, jednostavno svetost nije moguća“- rekao je Mitropolit.

Nakon Mitropolita Porfirija obratili su se: u ime Katoličke Crkve sekretar Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. Jure Zečević, Željko Mraz u ime Saveza baptističkih crkava u RH, Branimir Bučanović iz Reformirane Crkve.

Na ekumenskom molitvenom susretu sudjelovali su i predsjednik Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije mons. Zvonimir Sekelj, sekretar Povjerenstva dr Zvonimir Kurečić i član mons. Zlatko Koren, mnoštvo redovnica predvođenih provincijalnim poglavaricama, kao i rektor zagrebačke bogoslovije mr. Anđelko Košćak. Na susretu su sudjelovali i pastor Jasmin Koso iz Protestantske reformirane crkvene opštineine Zagreb.