СВЕТОСАВСКО САБРАЊЕ У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ У МАРИБОРУ
25/01/2016

МОЛИТВА ЗА ЈЕДИНСТВО ХРИШЋАНА

Представници хришћанских верских заједница града Загреба окупили су се у недељу 24. јануара у Преображењском храму, на својој задњој станици екуменског хода црквама града Загреба током овогодишње Молитвене осмине за јединство хришћана. Присутне је поздравио домаћин Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. др Порфирије.

Говорећи о духу времена у којем живимо Митрополит Порфирије навео је секуларизам као недостатак и болест аутентичне и праве хришћанске духовности, а посебно истакао недостатак светих и облагодаћених Божијих људи који су светлост свету и со земљи.

„Оно што је потребно свету данас, а и увек, а данас можда више него у друга времена, јесу светитељи Божији, јесте светост. У томе имамо огромну инфлацију. Без живе вере у Христа, без живота у Христу, без Јеванђеља које подразумева живот по заповестима Божијим, једноставно светост није могућа“- рекао је Митрополит.

Након Митрополита Порфирија обратили су се: у име Католичке Цркве секретар Вијећа ХБК за екуменизам и дијалог др. Јуре Зечевић, Жељко Мраз у име Савеза баптистичких цркава у РХ, Бранимир Бучановић из Реформиране Цркве.

На екуменском молитвеном сусрету судјеловали су и предсједник Повјеренства за екуменизам и дијалог Загребачке надбискупије монс. Звонимир Секељ, секретар Повјеренства др Звонимир Куречић и члан монс. Златко Корен, мноштво редовница предвођених провинцијалним поглаварицама, као и ректор загребачке богословије мр. Анђелко Кошћак. На сусрету су судјеловали и пастор Јасмин Косо из Протестантске реформиране црквене општинеине Загреб.