Nagrada za monografiju hrama Preobraženja Gospodnjeg
30/06/2021
Patrijarh primio delegaciju SDF-a
19/07/2021

Molite se Bogu za druge

”Crkva je uvek spremna da bude uz vas u svakom dobrom delu. Ona želi da vam pomogne, da vas podrži”, kazao je Patrijarh djeci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja borave u ljetnjem kampu u Srbiji.

 

U četvrtak, 8. jula 2021. godine, pedesetoro djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja od 5. do 9. jula borave u ljetnjem kampu u Beogradu i Novom Sadu, posjetilo je Hram Svetog Save u Beogradu. U hramu ih je dočekao, pozdravio i blagoslovio Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh se obratio djeci i rekao: ”Radujem se što ste došli u Srbiju, što ste došli u glavni grad Srbije, Beograd, i naročito, što ste došli u srce glavnog grada, a to je Hram Svetog Save. Kažem da je Hram Svetog Save srce Beograda, jer mi, pravoslavni Srbi, mogli bismo reći da je srce našeg naroda Sveti Sava. Zašto? Zato što je Sveti Sava opredelio duhovni put i dao duhovnu smernicu svojim sunarodnicima, a to je pravoslavna vera i pravoslavna molitva. Radujem se što ste došli iz Hrvatske, iz Dalmacije, što ste došli iz Bosne i Hercegovine, iz Federacije, jer tamo živite sa svojim vršnjacima koji pripadaju drugim narodima i imaju drugačije duhovne smernice tj. iako se mnogi od njih mole Bogu, za nijansu se mole različito. Mada, kada govorimo o molitvi, ako je ona iskrena, ako je molitva iz dubine duše, bez obzira na razlike koje se mogu prepoznati u rečima i u načinu, uvek stiže do Boga i Bog je čuje.

Bio sam nedavno na Kosovu i imao sam prilike da sretnem vaše vršnjake. Pitao sam ih da li se mole Bogu. U glas su svi odgovorili da se mole Bogu. Kada sam ih pitao: `Za koga se molite Bogu?`, odgovorili su najpre za svoje srodnike, za svoje bližnje, a onda za svu decu koja su njihove komšije i koja ne pripadaju istom narodu i mole se na malo drugačiji način. Govoriću vam o svom iskustvu, jer sam živeo u Hrvatskoj određen broj godina.

Živeo sam u Zagrebu kao Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i često sam odlazio u mnoga mesta Hrvatske. Tako sam često pohodio Dalmaciju, manastiru Krku, Krupu, Dragović, Oćestovo, Šibenik, Zadar, Skradin, Istru, i video ono što verovatno i vi osećate – da su svi ljudi isti i da među ljudima nema razlike, samo ponekad mi iz sebičnosti pravimo razlike i drugi iz sebičnosti prave razlike. A molitva nam upravo pomaže da izađemo iz sebe i da se srećemo sa Bogom i sa drugim ljudima. Drugim rečima – da pobedimo u sebi sebičnost. Ja, iako sam potpuno siguran da se vi molite za sve svoje vršnjake, za svu decu koja žive sa vama i oko vas, ali i za svu decu sveta, dodatno vas molim i moliću se Bogu da se vi još više molite da jedni u drugima prepoznajemo prijatelje, da prepoznajemo istinu i činjinicu da niko ne može bez onoga drugoga, a da to što smo različiti je sam blagoslov i dar od Boga. To je zapravo mogućnost da u različitosti jedni druge prepoznajemo i da u različitosti jedni druge obogaćujemo.

Vi ste tamo manjina i važno je da se molite Bogu za druge, za one koji su većina – kao što je ovde u Srbiji važno da se mi koji smo većina molimo za one koji su manjina – da se molimo Bogu da oni znaju da su nam jednako dragi i bliski kao i bilo ko drugi. Da se molimo i za decu, vršnjake vaše, da se i oni mole za vas i vi za njih. I ako se molimo jedni za druge, onda ćemo videti da su stvari oko kojih se ponekad ne slažemo sitnice i najveće gluposti i da je zapravo mnogo važnije da prepoznamo koliko je svako vredan baš zato što je neponovljiv, jedinstven i drugačiji. To govorimo ovde, u Hramu Svetog Save, zato što je Sveti Sava neko ko je maltene od vašeg uzrasta odličio da služi Bogu i da se posveti Bogu. I Bog ga je učinio svetim, a to znači da on jeste naš, srpski i pravoslavni, ali kao sveti prevazilazi granice jednog naroda i kao takav, kao svetitelj, pripada svim ljudima. On je, kako to obično danas kažu, bio univerzalni čovek. Pripadao je svim ljudima, jer je molitva koju je upućivao Bogu, ali i ono što je konkretno činio, uvek bilo za korist i dobro svih ljudi.

Ja vas još jednom pozdravljam. Znam da je Crkva naša i tamo gde vi živite i da je uvek otvorena za vas kroz vaše sveštenike i vladike. Crkva je uvek spremna da bude uz vas u svakom dobrom delu, u svakoj vrlini, u svemu onom što je čestito i ispravno i u korist svih. Crkva želi da vam pomogne, da vas podrži. Evo, ja vas podstičem da ako imate bilo koju vrstu potrebe, a ne možete da je rešite na nekom drugom mestu, obratite se svojim sveštenicima, sve do svoga Vladike, pa, evo, i do Patrijarha. Mi ćemo uvek biti spremni da se zajedno sa vama pre svega radujemo, da delimo sve što je lepo sa vama, ali i ako naiđe nešto što je problem da, takođe, podelimo sa vama, da učestvujemo sa vama kako bi taj problem bio što je moguće manji.

Ne znam da li je neko od vas završio osmi razred, U Zagrebu imamo i Gimnaziju, Srpsku pravoslavnu gimnaziju Katarina Kantakuzina. Pre svega ovo govorim deci iz Dalmacije. Ja sam stanovao u toj Gimnaziji i još uvek vodim brigu o njoj. Dosta dece iz Dalmacije se upisuje u tu školu. Crkva je i u tom smislu spremna da vam pomogne. Srpsko humanitarno društvo Privrednik u Zagrebu dodeljuje stipendije mladima koji pohađaju srednju školu ili fakultet. Imaćete i veliku podršku države Srbije koja najpre oseća potrebu, obavezu i dužnost da pomogne svoj narod gde god se nalazio. Uvek ste ovde dobrodošli, a i mi ćemo dolaziti u vaše krajeve, u Federaciju, Bosnu i Hercegovinu, u Dalmaciju i sve druge krajeve Hrvatske, a da Bog da da se i ovde često nalazimo upravo pod svodovima ovog predivnog hrama koji je posvećen Svetom Savi. Neka vas sve Gospod blagoslovi”, kazao je patrijarh Porfirije.

 

 

Izvor: TV HRAM