Usnuo u Gospodu prota Petar Olujić
08/10/2020
Arhijerejska Liturgija u Celju
11/10/2020

Um i srce oca Petra
bili su ispunjeni Hristom

Protojerej-stavrofor Petar Olujić sahranjen je u Sisku.

 

U subotu, 10. oktobra 2020. godine, dva dana po upokojenju prote Petra, služena je Božanstvena Liturgija u hramu Prepodobne Paraskeve, dok je na gradskom groblju Viktorovac izvršen čin opijela. Opijelo je služio Mitropolit Porfirije uz sasluženje sveštenstva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

Uz porodicu, protu Petra su ispratili sabraća sveštenici, monasi i monahinje, ali i veliki broj prijatelja i poštovalaca. Sahrani su prisustvovali i zamjenik gradonačelnice Siska Marko Krička, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Celjak, te glavni imam Islamske zajednice u Sisku Alem ef. Crnkić.

U nadgrobnom slovu, Mitropolit Porfirije je kazao da je otac Petar cijelim svojim bićem bio hrišćanin i istinski sveštenik Hristov. Naglasio je da je volio sve ljude, jer je znao da nisu samo neki ljudi ikona Božija, nego da je to svaki čovjek.

Može neko biti hrišćanin, može biti sveštenik, ili episkop, ili poglavar Crkve, a da često postupa suprotno onome na šta poziva Hristos. Otac Petar je, pak, čitavim svojim bićem bio sveštenik i, kao takav, znao da Crkva u ovom svijetu postoji da bi davala smisao i smjernice postojanja, da bi sabirala u Hristu i Hristom pobjeđivala svaku distancu, a ne polarizovala u dnevnopolitičke svrhe, rekao je Mitropolit.

Vladika je naglasio da je prota Petar svoj život proveo u turbulentnim vremenima i da, kao što je bio jedan od prvih koji su na teritoriji Hrvatske postali sveštenici poslije Drugog svjetskog rata, tako je i poslije raspada tadašnje zemlje bio jedan od posljednjih koji nije napuštao svoju službu i svoju pastvu. Nije napuštao ljude, prijatelje, susjede i sugrađane ni onda, kada oni nisu bili dio njegove pastve.

Na kraju, Mitropolit je još jednom uznio molitve Gospodu da proti Petru podari Carstvo Nebesko, porodici utjehu, a svima vjeru, čestitost, čojstvo i ljubav oca Petra.