ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВ. АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ЧЕЛИНЦУ
25/10/2017
ЈЕРЕЈ РАДЕ ДЕСПОТОВИЋ: БЛАЖЕНИ СИРОМАШНИ ДУХОМ, ЈЕР ЈЕ ЊИХОВО ЦАРСТВО НЕБЕСКО
26/10/2017

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ УЧЕСТВОВАО
У РАЗГОВОРУ ПОВОДОМ ФИЛМА „УСТАЈУЋИ
ЗА МАЊИНСКА ПРАВА“ У ЕВРОПСКОМ
ПАРЛАМЕНТУ У БРИСЕЛУ

У петак, 19. октобра 2017. Европски Савет Цркава (CEC) је организовао у Европском парламенту у Бриселу сусрет ради пројекције филм под називом "Устајући за мањинска права", а који истражује стање верских и етничких мањина у Србији и Хрватској. Домаћин догађаја, у ком су учествовали многи млади Срби и Хрвати, али и гости из других земаља, био је хрватски посланик у Европском парламенту г. Иван Јаковчић (АЛДЕ).

На иницијативу Митрополита загребачко-љубљанског г. др Порфирија, током Страсне седмице, 10-13. априла 2017, двадесет младих Срба из Хрватске и Хрвата из Србије је дошло у Брисел да посети европске институције . Циљ је био проширити сазнања о спровођењу европских вредности као што су људска права, демократија и владавина права, посебно у подручју мањинских права.

Хрватска, која је чланица Европске уније од 2013. године, има снажно законодавство у подручју људских права, али је потребно више рада како би се осигурало да се оно у потпуности спроведе у области етничких и верских права националних мањина. У Србији, која је кандидат за чланство у Европској Унији, верске и етничке мањине су и даље приоритетно подручје за рад на усклађивању законодавства које се односи на критеријуме садржане у Лисабонском уговору.

На сусрету у Бриселу Митрополит Порфирије је рекао да се изазови између Хрватске и Србије морају превладати у духу Јеванђеља, сведочећи љубав једних према другима. Позвао је све укључене у расправу да саслушају другог и да помогну једни другима у сузбијању предрасуда и ксенофобије у свом окружењу. Рекао је да постоји навика да сви говоримо да је други одговоран за моју ситуацију. Та навика служи као средство заштите. Међутим, ако видимо другог као кривца и никада се не запитамо да ли смо ми допринели сукобу, онда нема перспективе за будући напредак.

Јелена Несторовић, представница Националног већа младих Срба у Хрватској, поздравила је прилику за размену. Изразила је мишљење да медији и политичари у Хрватској не обликују превише позитивно мишљење према мањинама, што заузврат негативно утиче на односе између већинског становништва и мањина. Рекла је да је дијалог основни начин за превладавање ових изазова.

Господин Марио Врсеља, представник Савета младих Хрвата у Србији, је рекао да треба наставити рад на узајамном дијалогу и разумевању. Нагласио је да је корист састанка током Страсне седмице резултирала јачањем пријатељства и склада међу вршњацима, те да у Србији треба побољшати и изградити снажнију културу на подручју мањинских права.

У духу кипарске изреке изговорене током расправе "Ако не можете уклонити таму, можете упалити свећу", топло препоручујемо да одвојите неколико минута свог времена како бисте погледали кратки видео од 5 или 20 минута о изградњи мостова између младих Срба и Хрвата који устају заједно и једни за друге у обрани мањинских права.