PREDSTAVA „KRALJEVIĆ MARKO“ U ZAGREBU
30/10/2017
TEOLOGIJA U VIRTUELNOM SVETU
03/11/2017

MITROPOLIT PORFIRIJE SLUŽIO
U KOPRU

U nedelju 21. po Duhovima, 29/16. oktobra 2017. godine, na dan kada naše sveta Crkva molitveno proslavlja svetog mučenika Longina Sotnika, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije načalstvovao je evharistijskim sabranjem vernog naroda Božijeg u hramu Svetog Save u Kopru (Slovenija). Mitropolitu su sasluživali: visokoprečasni protojerej-stavrofor Tomo Ćirković, nastojatelj hrama i paroh koparski; prezviteri Aleksandar Obradović, nastojatelj hrama svetih Kirila i Metodija u Ljubljani i paroh ljubljanski, Bojan Mitrić, paroh bosanskopetrovački, Dejan Mandić, drugi paroh koparski i đakon Dragan Radić.

Mitropolit Porfirije se obratio vernom narodu prigodnom besedom tumačeći jevanđelsku perikopu o sejaču i semenu. Mitropolit je naglasio da je „neophodno da se sabiramo u Crkvi Božijoj, da se pomolimo za svoje spasenje za svako dobro i mir u svom životu ali i za spasenje čitavog sveta i mir i dobro u čitavom svetu. Sabrali smo se ovde da se pomolimo ali i da se pričestimo Telom i Krvlju Hristovom, jer prisajedinjujući se kroz pričešće sa Hristom mi zapravo predokušamo Carstvo Božije, postajemo stanovnici neba ali istovremeno učvršćujemo zajednicu i tako postajemo jedno u Hristu. Sabirati se u hramu Božijem ne znači doći na neku malu psihološku relaksaciju, ne znači doći da bismo predahnuli od onoga što je prethodilo prethodnih dana, nego upravo da bismo ono što je prethodilo prethodnih dana sa sobom zapečatili Crkvom, uneli u Crkvu a iz Crkve opet izašli noseći u sebi Hrista da bismo Njega svedočili i propovedali, ali istovremeno da bismo živeli sa Njim“.

Posle svete Liturgije Visokopreosvećeni Mitropolit g. Porfirije krstio je Nikoliju Mandić, kćer koparskog paroha oca Dejana Mandića. Po završetku evharistijskog sabranja i krštenja usledilo je posluženje ispred hrama.