ПРЕДСТАВА „КРАЉЕВИЋ МАРКО“ У ЗАГРЕБУ
30/10/2017
ТЕОЛОГИЈА У ВИРТУЕЛНОМ СВЕТУ
03/11/2017

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ СЛУЖИО
У КОПРУ

У недељу 21. по Духовима, 29/16. октобра 2017. године, на дан када наше света Црква молитвено прославља светог мученика Лонгина Сотника, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије началствовао је евхаристијским сабрањем верног народа Божијег у храму Светог Саве у Копру (Словенија). Митрополиту су саслуживали: високопречасни протојереј-ставрофор Томо Ћирковић, настојатељ храма и парох копарски; презвитери Александар Обрадовић, настојатељ храма светих Кирила и Методија у Љубљани и парох љубљански, Бојан Митрић, парох босанскопетровачки, Дејан Мандић, други парох копарски и ђакон Драган Радић.

Митрополит Порфирије се обратио верном народу пригодном беседом тумачећи јеванђелску перикопу о сејачу и семену. Митрополит је нагласио да је „неопходно да се сабирамо у Цркви Божијој, да се помолимо за своје спасење за свако добро и мир у свом животу али и за спасење читавог света и мир и добро у читавом свету. Сабрали смо се овде да се помолимо али и да се причестимо Телом и Крвљу Христовом, јер присаједињујући се кроз причешће са Христом ми заправо предокушамо Царство Божије, постајемо становници неба али истовремено учвршћујемо заједницу и тако постајемо једно у Христу. Сабирати се у храму Божијем не значи доћи на неку малу психолошку релаксацију, не значи доћи да бисмо предахнули од онога што је претходило претходних дана, него управо да бисмо оно што је претходило претходних дана са собом запечатили Црквом, унели у Цркву а из Цркве опет изашли носећи у себи Христа да бисмо Њега сведочили и проповедали, али истовремено да бисмо живели са Њим“.

После свете Литургије Високопреосвећени Митрополит г. Порфирије крстио је Николију Мандић, кћер копарског пароха оца Дејана Мандића. По завршетку евхаристијског сабрања и крштења уследило је послужење испред храма.