СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАРИБОРУ И РАВНАМА НА КОРОШКЕМ
01/04/2017
ИНТЕРВЈУ МИТРОПОЛИТА ПОРФИРИЈА ЗА ПОЛИТИКУ
15/04/2017

Митрополит Порфирије служио Свету литургију у Сиску

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије, служио је у пету недељу поста, 2. априла, Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Сиску.

Митрополиту су саслуживали протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, парох загребачки и јереј Веселин Ристић, парох сисачки, те ђакон Бранимир Јокић из Загреба.

Митрополит се пригодном беседом обратио окупљеним верницима говорећи о прочитаном јеванђељу у којем се описује да Господ са својим ученицима иде ка Јерусалиму, где ће доживети страдање. Ученици су мислили, пошто су погрешно тумачили пророштва да Месија, то јест Спаситељ треба да буде силан и моћан, вођа од овога света. А Господ им објашњава какав је и ко је Месија, онај који служи, ко хоће да буде први, мора да служи свима. Месија, то јест Спаситељ Господ наш је дошао, не да покори свет под своје ноге, него да му служи, да буде близу сваког од нас, да препозна сваку муку, сваку невољу, свако искушење, сваку тешкоћу у нама и око нас и да нам изнутра открије који је пут борбе са тешкоћама. Митрополит је нагласио да основно питање које нам се поставља је: "Да ли постоји вечност, да ли постоји вечни живот, ако га нема онда је све бесмислено". Ми Хришћани и кроз ову причу коју смо чули кроз јеванђеље, кроз веру своју, верујемо да напросто није могуће да нема вечног живота, да није могуће да не постоји неко трајање и после овог нашег биолошког постојања. Јер ако тога нема, све је бесмислено. Верујемо дакле у вечност и управо овај пост, а сада смо у петој недељи поста, још две су нам остале до циља којег нас води овај пост, то је празник Васкрсења Христовог, празник празнога горба. Ту се темељи вера наша, на победи Христовој над смрћу. Он јесте потпуни Бог, али је на себе узео и потпуну људску природу и у њој и са њом заједно васкрсао и у њој и са њом победио смрт.

По завршетку Свете Литургије, дружење са верницима настављено је у црквеној сали уз пригодно послужење, након чега су благословом Митрополита Порфирија подељени пакети помоћи за предстојеће Васкршње празнике.