Život loze zavisi od sokova čokota
28/01/2021
Obnavlja se hram u Velikoj Mučni
11/02/2021

Mitropolit Porfirije
sa biskupom Škvorčevićem
i episkopima Jovanom i Heruvimom

Predstavnici dviju Crkava razgovarali su u Mitropoliji zagrebačkoj

Razmatrana je mogućnost skorog susreta episkopa iz Hrvatske sa predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije po modelu sastanka održanog u Požegi 2019. godine, a na kome bi se razmatrala aktuelna pastoralna pitanja, posebno ona u vezi sa pandemijom i zemljotresom, te mješovitim brakovima.

U utorak 26. januara, u Duhovnom centru Srpske Pravoslavne Crkve na Svetom Duhu u Zagrebu, susreli su se mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i episkopi pakračko-slavonski Jovan i osječko-poljski i baranjski Heruvim.

Učesnici susreta su se osvrnuli na posljedice martovskog zemljotresa u Zagrebu, posebno na katedrali i nadbiskupskom dvoru, kao i na Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg. Razgovarali su i o posljedicama nedavnog zemljotresa na Baniji, o čemu su se svi lično uvjerili posjećujući, zajedno sa episkopom  gornjo-karlovačkim Gerasimom pogođena područja. Vladike i biskup su izrazili saosjećanje i solidarnost sa nastradalim ljudima i nadu da će velika spremnost za pomoć, iskazana tokom prethodnih sedmica sa svih strana Hrvatske, te iz regiona i svijeta, kao i organizovanost mjerodavnih državnih institucija, pridonijeti da se skrate patnje stradalnika i da se što prije obnove razoreni stambeni, privredni, sakralni i drugi objekti.

Episkopi i biskup su razgovarali o odnosima dviju Crkava i istakli važnost zajedničkog jevanđelskog pristupa problemima sa kojima se susreću u savremenom društvu. Analizirali su i pitanja koja se postavljaju zbog ograničenja sa kojima se susreće Crkva u svojoj misiji i bogoslužbenom životu u vremenu pandemije.

Svjesni velikog značaja izgradnje međusobnog povjerenja i svjedočenja jevanđelskih vrijednosti, razmotrili su mogućnost skorog susreta episkopa iz Hrvatske sa predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije po modelu sastanka održanog u Požegi 2019. godine, a na kome bi se razmatrala aktuelna pastoralna pitanja, posebno u vezi sa pandemijom i zemljotresom, te mješovitim brakovima.