DAMASKIN (GRDANIČKI)
MITROPOLIT ZAGREBAČKI

 
mitropolit damaskin grdanick blagosilja
 

Rođen 1892. godine u Leskovcu. Bogosloviju završio u Beogradu, Duhovnu akademiju u Petrogradu, a filosofski fakultet sa doktorskim stepenom, u Friburgu, Švajcarska. Rukopoložen 1913. godine u čin jerođakona. Po svršenim studijama postavljen, kao jeromonah, za paroha i veroučitelja naše izbegličke kolonije u Oksfordu. Do izbora za episkopa bio je profesor bogoslovije, prvi sekretar patrijaršije i docent Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Hirotonisan za episkopa mukačevsko-prjaševskog u Sremskim Karlovcima 30. novembra 1931. Godine 1938. premešten za episkopa američko-kanadskog, a godinu dana kasnije za episkopa banatskog.

Za mitropolita zagrebačkog izabran 20. maja 1947. U isto vreme administrira i Pakračkom eparhijom sve do 1951. godine. Naučne radove iz oblasti pastirskog bogoslovlja, omilitike i liturgike objavljivao u Bogoslovlju i Glasniku. Celi životni vek posvetio je izučavanju crkvene muzike, ali nije doživeo štampanje svoga životnog djela: «Zbornik crkvenih pjesama» na srpskom i crkvenoslovenskom jeziku. Upokoio se 7. oktobra 1969. godine u Beogradu. Sahranjen je u manastiru Vavedenje na Topčideru.