Свети пророк Јеремија, уторак, 14. мај
14/05/2024
Саопштење Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве
14/05/2024

Марковдан – слава храма у Великој Барни

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске служио је 8. маја Свету литургију у храму Светог апостола и јеванђелиста Марка у Великој Барни.

У литургијској бесједи владика Кирило је нагласио да је свети апостол Марко био један од ријетких људи који су прихватили Господа Исуса Христа. „Он није био међу 12 апостола, већ је био један од седамдесеторице. Касније, он постаје и еванђелист, јер је написао своје дивно Јеванђеље“. Владика је казао да је вјера у васкрсење Христово, била темељ проповиједи свих ученика Христових. „Велики свједок васкрсења Христовог је свети апостол Марко. Он је био рођак Светог апостола Варнаве и пратилац Светих апостола Павла, Варнаве и Петра. Апостол Петар га назива духовним сином. Поставио га је за епископа Александрије, гдје је мученички пострадао. Његове мошти су дуго тамо биле, али су у вријеме крсташких ратова пренијете у Венецију. Његов култ из Венеције је пренијет у све крајеве приморске, па је рецимо у Подгорици, Свети апостол Марко небески покровитељ града. Тај његов култ је дошао и до ових крајева, што нам свједочи и овај диван храм са својим дивним иконостасом“, рекао је владика.

Парохија великобарњанска спомиње се у првој половин и 18. вијека. Првобитна црква Светог апостола Марка према протопрезвитерском визитационом протоколу из 1796. године била је брвнара са подзидом. Данашња црква саграђена је 1844. године у каснобарокном стилу. Иконостас је осликао Марко Перош из Загреба 1889. године.

Н.М.