Слава Саборног храма у Загребу
19/08/2018
Прослава празника Успења Пресвете Богородице у манастиру Лепавина
29/08/2018

Литургија на празник
преображења Господњег
у Нарти

На празник Преображења Господњег прослављена је сеоска слава у селу Нарта. Поводом празника Божанственом Литургијом је началствовао јереј Немања Обрадовић, парох бјеловарски, уз саслужење домаћина, пароха нарћанског, јереја Љубише Миодраговића.

Као и сваке године на празничној Литургији су учествовали верници како из Нарте, тако и из суседних места и парохија.

Парохија нарћанска основана је 1695. године. Првобитни дрвени храм подигнут је 1770. године. Нови зидани храм, посвећен Светом Великомученику Георгију, саграђен је 1781-1783. године, а обновљен 1810. године. Професор Анатол Левандовски са Петровградске академије је, 1932. године, осликао део храма: 8 медаљона, 4 јеванђелиста и 4 пророка. Иконостас је, 1891. године, израдио г. Јосиф Хохњец, професор бјеловарске гимназије. Прво оштећење храма проузроковано је 1938. године потресом у Билогори.

У време Другог светског рата храм је оштећен топовским мецима. Потом је храм претворен у римокатолички храм и у њега су донешене опљачкане клупе из синагоге у Бјеловару. Том приликом је уништен иконостас и сав постојећи инвентар. Католичење храма извршио је жупник Штефањански и др Божјанац. Звоник и половина лађе цркве урушени су током земљотреса 26-27. октобра 1972. године. Одмах је покренута акција да се спречи пад торња који се нагнуо на северно-источну страну. Постављена је скела припремљен је био сав материјал, међутим санација је спречена мањим земљотресом, који је између 3-4. марта 1972. године проузроковао пад торња. Храм је обновљен 1986. године и освећен руком блаженопочившег Митрополита загребачко-љубљанског г. Јована.

Страдање цркве у Нарти се поновило и током последњег рата када је оштећена. Истовремено је оштећен и опљачкан и парохијски дом у Нарти. Обнова парохијског дома и делимична обнова храма извршена је 2007-2008. године.