Najava: Priredba učenika vjeronauke u Zagrebu
11/06/2019
Učenici Pravoslavne gimnazije prvi na kvizu iz hrvatskog jezika
12/06/2019

Liturgija i pomen u Kamniškoj Bistrici

U subotu 8. juna 2019 godine, kod spomen kapele u Kamniškoj Bistrici, služena je sveta Liturgija i pomen za vojnike Jugoslovenske kraljevske vojske, narod i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su na ovom mestu bez suda i presude umoreni po završetku rata 1945. godine.

Svetu liturgiju je služio jerej Rade Despotović, paroh ljubljanski uz sasluženje arhijerejskog namesnika ljubljanskog jereja Aleksandra Obradovića, jereja Darka Petakovića, paroha u Postojni i jereja Danijela Nikolića, paroha u Novom Mestu.

Pored vernog naroda iz Kamnika i Ljubljane svetoj Liturgiji i pomenu prisustvovali su gradonačelnik Kamnika g. Matej Slapar i predsednik „DEMOS-a“ mr Igor Podbrežnik. Na radost svih prisutnih, svetoj Liturgiji je prisustvovao i veliki broj dece.

Posle Liturgije besedio je otac Aleksandar. On je govorio o stradanju i Golgoti preko 20.000 mučenika koji su predvođeni svojim Arhipastirom Sveštenomučenikom Joanikijem (Lipovcem), i sa preko 70 sveštenika Mitropolije crnogorsko primorske, dovedeni u tada daleku Sloveniju da bi bez ikakvog suda bili pogubljeni i na zverski način pobacani u jame, ne samo u Kamniškoj Bistrici, nego i samom Gradu Kamniku, Celju, Kočevskom Rogu, Zidanom Mostu i drugim stratištima u Sloveniji. „Ono što je za nas zaprepašćujuće jeste to da su ovde krvnici i žrtve bili čak i u rodbinskim vezama“.

Na kraju besede otac Aleksandar se zahvalio svim parohijanima i uvaženim gostima koji su se odazvali i pomogli da se ovaj pomen održi, napomenuvši da su se vernici prošle godine prvi put okupili da se ne zaboravimo ovo mesto stradanja. Naglasio je da ih je ove godine još više i da duboko veruje da će se iz godine u godinu vernikci okupljati da se molitveno sećaju nevinih ljudi koji su stradali na tom prostoru. Otac Aleksandar je naglasio i da kao hrišćani imamo dužnost opraštati jedni drugima, ali i da ne smemo zaboraviti ovakva mesta, te je pozvao vernike da se na Vidovdan okupe na pomenu koji će biti služen u Kočevskom Rogu.

Gradonačelnik Kamnika g. Matej Slapar je izrazio radost što je danas prisustvovao ovom događaju i pomenu na žrtve, napomenuvši da se zločini ne smeju nikada zaboraviti.