Osvećenje hrama Svete Trojice u Bihaću
10/09/2018
Liturgija i moleban za početak školske godine u Zagrebu
17/09/2018

Liturgija i parastos
u Kamniškoj Bistrici

Uoči praznika Sabora Srpskih svetitelja, u subotu 26. avgusta / 8. septembra 2018. godine, kod spomen kapele u Kamniškoj Bistrici, služena je sveta Liturgija i parastos za vojnike Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, narod i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, koji su na ovom mestu bez suda i presude umoreni po završetku rata 1945. godine.

Na Liturgiji je načalstvovao arhijerejski namesnik ljubljanski jerej Aleksandar Obradović, uz sasluženje protojereja Borislava Livopoljca iz Ljubljane, te jerejâ Gorana Šljivića iz Celja, Milana Jovanovića iz Maribora i Miroslava Ćirkovića iz Nove Gorice.

Pored vernog naroda iz Kamnika i Ljubljane Svetoj liturgiji i parastosu prisustvovali su dogradonačelnik Kamnika Matej Slapar, predstavnik Agrarne skupnosti iz Kamnika Anton Stele, te društva Demos mr Igor Podbrežnik.

Otac Aleksandar je, govoreći o stradanju i Golgoti oko 20.000 mučenika stradalih samo na ovom mestu, napomenuo da njima na čelu stoji duhovni arhipastir Sveštenomučenik Joanikije (Lipovac) sa više od 70 sveštenika, a da je još nekoliko desetina hiljada srpskih vojnika, naroda i sveštenstva ubijeno u Kamniku, Celju, Kočevskom Rogu, Zidanom Mostu i drugim stratištima u Sloveniji. Na kraju besede otac Aleksandar se zahvalio svim parohijanima i uvaženim gostima koji su pomogli tokom organizacije pomena.

U ime Agrarne skupnosti Kamnik, koja je vlasnik zemlje na kom se nalaze grobnice, prisutnima se obratio gospodin Anton Stele, koji je izneo potresno svedočenje o ovim strašnim događajima. Naime, gospodin Stele je kao šestogodišnjak bio očevidac nepregledne kolone vojnika, žena, dece i staraca, na čelu sa svojim sveštenicima, koja je prolazila kroz Kamnik.

Dogradonačelnik Kamnika Matej Slapar je izrazio radost što je danas prisustvovao ovom događaj i pomenu na žrtve, napomenuvši da zločini ne smeju nikada biti zaboravljeni.

Planirano je da se pomen sledeće godine odsluži u prisustvu potomaka i članova porodica stradalnika, okupljenih u udruženju „Otkrićemo istinu“ iz Budve, koje je svojim donacijama i podiglo spomen kapelu u Kamniškoj Bistrici.