Освећење храма Свете Тројице у Бихаћу
10/09/2018
Литургија и молебан за почетак школске године у Загребу
17/09/2018

Литургија и парастос
у Камнишкој Бистрици

Уочи празника Сабора Српских светитеља, у суботу 26. августа / 8. септембра 2018. године, код спомен капеле у Камнишкој Бистрици, служена је света Литургија и парастос за војнике Југословенске краљевске војске у отаџбини, народ и свештенство Митрополије црногорско-приморске, који су на овом месту без суда и пресуде уморени по завршетку рата 1945. године.

На Литургији је началствовао архијерејски намесник љубљански јереј Александар Обрадовић, уз саслужење протојереја Борислава Ливопољца из Љубљане, те јерејâ Горана Шљивића из Цеља, Милана Јовановића из Марибора и Мирослава Ћирковића из Нове Горице.

Поред верног народа из Камника и Љубљане Светој литургији и парастосу присуствовали су доградоначелник Камника Матеј Слапар, представник Аграрне скупности из Камника Антон Стеле, те друштва Демос мр Игор Подбрежник.

Отац Александар је, говорећи о страдању и Голготи око 20.000 мученика страдалих само на овом месту, напоменуо да њима на челу стоји духовни архипастир Свештеномученик Јоаникије (Липовац) са више од 70 свештеника, а да је још неколико десетина хиљада српских војника, народа и свештенства убијено у Камнику, Цељу, Кочевском Рогу, Зиданом Мосту и другим стратиштима у Словенији. На крају беседе отац Александар се захвалио свим парохијанима и уваженим гостима који су помогли током организације помена.

У име Аграрне скупности Камник, која је власник земље на ком се налазе гробнице, присутнима се обратио господин Антон Стеле, који је изнео потресно сведочење о овим страшним догађајима. Наиме, господин Стеле је као шестогодишњак био очевидац непрегледне колоне војника, жена, деце и стараца, на челу са својим свештеницима, која је пролазила кроз Камник.

Доградоначелник Камника Матеј Слапар је изразио радост што је данас присуствовао овом догађај и помену на жртве, напоменувши да злочини не смеју никада бити заборављени.

Планирано је да се помен следеће године одслужи у присуству потомака и чланова породица страдалника, окупљених у удружењу „Открићемо истину“ из Будве, које је својим донацијама и подигло спомен капелу у Камнишкој Бистрици.