Свети Силвестар, субота, 15. јануар
15/01/2022
Сабор светих седамдесет апостола – Свети архиепископ Јевстатије први, понедјељак, 17. јануар
17/01/2022

Свети пророк Малахија, недјеља, 16. јануар

Свети пророк Малахија, недјеља, 16. јануар

Свети пророк Малахија

Посљедњи од старозаветних пророка. Родио се послије повратка Јевреја из вавилонског ропства. Био је лицем необично лијеп. По предању, народ га је називао анђелом, због спољашње љепоте или душевне чистоте, а можда и због дружбе с анђелом Божјим са којим је често говорио лицем у лице. Када се то дешавало, и други су чули глас анђелски, али се нису удостојили да виде лице анђела. Оно што му је анђео јављао, пророк је и прорицао. Критиковао је незахвални Израиљ и безаконе свештенике. На 500 година прије Христа јасно је прорекао појаву и службу светог Јована Крститеља. Но, углавном је он пророк Страшнога Суда. Млад се упокојио, а послије њега није више било пророка у Израиљу до појаве Јована Крститеља.

Дневна читања Недјеље пред Богојављењем

Посланица светог апостола Павла Тимотеју
2 Тим. 298 (4, 5-8)

Чедо Тимотеју, буди трезвен у свему, злопати се, врши дјело јеванђелиста, служење своје испуни. Јер ја се већ приносим на жртву, и вријеме мојега одласка настаде. Добар рат ратовах, трку заврших, вјеру одржах. Сад ме чека вијенац правде, који ће ми у онај Дан дати Господ, праведни Судија: али не само мени, него и свима који с љубављу очекују Долазак његов.

Јеванђеље по Марку
Мк. 1 (1, 1-8)

Почетак јеванђеља Исуса Христа, Сина Божијега. Као што је писано код пророка: Ево ја шаљем анђела својега пред лицем твојим, који ће припремити пут твој пред тобом. Глас вапијућег у пустињи: Припремите пут Господњи, поравните стазе његове. Појави се Јован крстећи у пустиљи, и проповиједајући крштење покајања за опроштење гријехова. И излажаше к њему сва Јудејска земља и Јерусалимљани; и крштаваше их све у ријеци Јордану, и исповиједаху гријехе своје. А Јован бијаше обучен у камиљу длаку, и имаше појас кожни око себе: и јеђаше биље и дивљи мед. И проповиједаше говорећи: Долази за мном јачи од мене пред ким ја нисам достојан сагнути се и одријешити ремена на обући његовој. Ја вас крстих водом, а он ће вас крстити Духом Светим.