Prepodobni Gerasim, četvrtak, 17. mart
17/03/2022
Sveta četrdesetdva mučenika iz Amoreje, subota, 19. mart
19/03/2022

Sveti mučenik Konon Isavrijski, petak, 18. mart

0305_SvetiMucenikKononBastovan

Sveti mučenik Konon Isavrijski

Poučen bi u veri Hristovoj i kršten u ime Presvete i Životvorne Trojice od samoga Arhangela Mihaila. I do same smrti njegove nevidljivo ga je pratio ovaj Arhistratig Božji.

Bi prosvetljen i ojačan blagodaću Duha Svetoga, te ga srce nije vuklo ni za čim svetskim, nego samo za duhovnim i nebeskim. Kad ga roditelji silom oženiše, on prvo veče uze sveću i metnu pod sud, pa upita svoju nevestu: šta je bolje, svetlost ili tama? Ona odgovori: svetlost. Tada joj on poče govoriti o veri Hristovoj, i o duhovnom životu kao boljem i lepšem od telesnog. Te tako uspe, da i nju, a po tom i svoje roditelje privede u veru Hristovu. I behu on i žena mu kao brat i sestra.

Uskoro umru mu i roditelji i žena, i on se povuče potpuno od svetskog života i preda molitvi, postu i bogomisliju. Učini velika čudesa, kojima mnoge obrati u hrišćanstvo. Između ostaloga, primora zle duhove da mu služe. Pri jednom gonjenju bi uhvaćen i mučen, i sav izboden noževima. Njegovom krvlju mazahu se bolesnici i isceljivahu. On požive posle toga još dve godine u svome gradu i prestavi se Gospodu. Ovaj divni svetitelj požive i postrada u II veku.