Св. Григорије Чудотворац еп. Неокесаријски, четвртак, 30. новембар
30/11/2023
Св. Пророк Авдија, субота, 2. децембар
02/12/2023

Св. муч. Платон, петак, 1. децембар

Св. муч. Платон, петак, 1. децембар

Св. муч. Платон

Од града Анкире Галатијске; хришћанин по рођењу и васпитању. Још у младим годинама показивао велико савршенство у свима добродетељима. Платон не скриваше своју веру у Христа Господа, него јавно је проповедаше изобличавајући идолопоклонике због клањања мртвим тварима место живоме Творцу. Због тога би изведен на суд пред началника Агрипина, и би много истјазаван и мучен од овога.

Када га началник поче саветовати, да избегне смрт и сачува живот поклоњењем идолима, одговори му Платон: “Две су смрти, једна времена а друга вечна, тако два су и живота, један маловремени а други бесконачни”. Тада Агрипин удари на њ страшне муке. Између осталога нареди, те му врелу гвоздену ђулад метаху на обнажено тело; по том од коже му кајише скрајаху. “Мучи ме још љуће, довикиваше мученик мучитељу, да се види јасно твоја безчовечност и моје трпљење”.

Када мучитељ напомену мученику Платона филозофа, као незнабожачког филозофа, рече му мученик: “Нити сам ја сличан Платону ни Платон мени, осим једино по имену. Ја учим и учим се мудрости, која је Христова, а он је учитељ оне мудрости, која је лудост пред Богом.” По том би Платон бачен у тамницу, где проведе 18 дана без хране и воде. Када се стражари задивише, да Платон могаше живети гладујући тако дуго, он им рече: “Ви се ситите месом, а ја светим молитвама; вас весели вино, а мене Христос, лоза истинита”. Би најзад посечен мачем око 266. год. и прими венац вечне славе.