Свешт. муч. Панкратије еп. Тавроменијски, петак, 22. јул
22/07/2022
Св. вел. муч. Ефимија, недјеља, 24. јул
24/07/2022

Св. 45 мученика: Леонтије, Маврикије, Александар, Сисиније и прочи, субота, 23. јул

Св. 45 мученика: Леонтије, Маврикије, Александар, Сисиније и прочи, субота, 23. јул

Св. 45 мученика: Леонтије, Маврикије, Александар, Сисиније и прочи

У време опаког цара Ликинија, који владаше источним делом царства Византијског, би велико гоњење на хришћане. У Никопољу Јерменском јави се намеснику царском Лисију св. Леонтије са још неколико пријатеља својих и рече му, да су они хришћани. „А где је ваш Христос? упита Лисије. Не би ли распет, и не умре ли?“ На то му св. Леонтије одговори: „кад знаш, да наш Христос умре, знај да и васкрсе из мртвих и вазнесе се на небо“.

После дуге препирке о вери Лисије их изби и баци у тамницу, где им не даваху ни јести ни пити. Нека благородна хришћанка Власијана доношаше им воду и додаваше кроз тамнички прозор. И ангел Божји јави им се у тамници, да их утеши и охрабри.

Када би суђење, јавише се Лисију и два тамничара као обраћени хришћани, и још многи други, свега 45 њих на броју. Судија их осуди све на смртно тако, да им прво секиром буду одсечене руке и ноге, па после да буду бачени у огањ. Та грозна казна би дословно извршена, и душе светих мученика одлетеше Господу своме у вечни живот. Чесно пострадаше и царство наследише 319. год.