Sveti mučenici Julijan i Vasilisa, subota, 21. januar
21/01/2023
Sveti Grigorije episkop niski, ponedjeljak, 23. januar
23/01/2023

Sveti mučenik Polievkt, nedjelja, 22. januar

0109_SvetiMucenikPolievkt

Sveti mučenik Polievkt

Grad Melitina jermenska mnogo je nakvašena krvlju hrišćanskom kao i sva zemlja Jermenska. No prva krv za Hrista u ovome gradu beše krv svetog Polievkta, prosuta oko 259. godine u vreme carovanja Valerijanova.

Behu u tom gradu dva prijatelja oficira: Nearh i Polievkt. Nearh kršten, Polievkt nekršten. Kada izađe zapovest careva o gonjenju Hrišćana, Nearh se pripremaše za smrt no beše u velikoj tuzi što nije uspeo da svoga druga Polievkta prevede u pravu veru. Kada Polievkt sazna uzrok tuge Nearhove, on obeća preći u veru. Sutradan ispriča on Nearhu svoj san; javio mu se beše sam Gospod u svetlosti, skinuo s njega staro odelo i obukao ga u novo, presjajno, i postavio ga u sedlo krilatome konju.

Zatim Polievkt ode u grad, iscepa carevu zapovest o mučenju hrišćana i polupa mnoge idolske kipove. Bi mučen i na smrt osuđen. Kad je izveden na gubilište, ugleda on Nearha u gomili sveta i radosno mu vikne: „Spasavaj se, dragi moj druže! Seti se zaveta ljubavi među nama utvrđenoga!“ I Nearh sveti docnije skonča kao mučenik za Hrista u ognju. Praznični mu je spomen 22. aprila.