Света архијерејска Литургија у Цељу
14/12/2018
Четврто предавање у Црквеној Општини у Загребу
20/12/2018

Јеромонах Севастијан одржао предавање
на тему Божић у Америци

У суботу, 15. децембра 2018. године, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског г. др Порфирија, у просторијама свечане дворане Музеја Српске Православне Цркве у Загребу, одржано је треће у низу предавање у оквиру Божићњег циклуса предавања, који организује Црквена општина загребачка. Гост и предавач је био високопреподобни јеромонах Севастијан (Гордон), настојатељ манастира Крке, који је одржао предавање на тему: Божић у Америци.

На самом почетку свог излагања, отац Севастијан је на веома живописан и упечатљив начин говорио о историјском развоју Православне Цркве на просторима Северне и Јужне Америке, али и о њеној мисији у савременом свету. Наводећи мноштво примера о мисионарском деловању и сведочењу Српске Православне Цркве на просторима Америке, из њене прошлости и садашњости, игуман Севастијан се, као неко ко је рођен и одрастао у Америци, осврнуо укратко на обичаје и начин празновања Божића у Америци.

На самом крају, отац Севастијан је говорио о негативном аспекту, тј. о комерцијализацији Божића на Западу, која, нажалост, по његовим речима, све више маха узима и на нашим просторима. «Дух овога света» у великој мери је утицао на посветовњачење у Цркви, богословљу и њеном пастирском раду. У том смислу, секуларизација као губитак истинског и аутентичног начина живљења, довела је чланове Цркве до тога да су у потпуности отуђени од изворног духа и учења Јеванђеља. То представља, по речима оца Севастијана, озбиљну опасност против које треба да се боримо.

У наставку је уследила дискусија у којој су присутни постављали питања.