Епископ Кирило у Млаки: Господ нам једини даје истинску слободу
25/04/2024
Најава: Богослужења Страсне и Свијетле седмице у Загребу
25/04/2024

Једанаест година од отмице епископа у Алепу

Поводом једанаесте годишњице од киднаповања митрополита Павла Јазигија и Јована Ибрахима, Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јован и првојерарх (дохалкидонске) Сиријске Православне Цркве г. Игнатије Јефрем упутили су саопштење за јавност у коме су, између осталог, истакли:

– Прошло је једанаест година од катастрофе у Алепу. Прошло је једанаест година, али се та несрећа није претворила у пуко сећање и успомену, већ је дубоко присутна у нама, у срцима свих хришћана на Истоку. Прошло је једанаест година, а још увек се сећамо отмице наше браће, архиепископа Алепа Јована Ибрахима и Павла Јазигија 22. априла 2013. године. Једанаест година сведочимо људску трагедију која је захватила хришћанство на Истоку. Прошло је једанаест година од отмице двојице пастира једног од највећих градова на Истоку. Прошло је једанаест година и исто толико Васкрса помешаних са горчином коју дани не могу да избришу. Ово говоримо док размишљамо о ономе што се догађа на Истоку у смислу повреде људског достојанства и трговања личним интересима. Копље које је ранило Христа и даље Га рањава непрекидним сеобама хришћана са Истока. Међутим, овај Исток је био сведок рођења, живота, распећа, смрти, васкрсења и вазнесења Господа Исуса Христа и проповедања Његових светих апостола који су путовали у све његове крајеве. Упркос свему овоме, поново наглашавамо да је наше хришћанско присуство у земљама Истока део сведочанства које нудимо нашем Христу који нас воли. Узвратили смо на Његову љубав према нама тако што смо Га волели и били му верни, чувајући веру коју смо примили од наших предака, узимајући крст и доживљавајући обновљено Васкрсење упркос свакој невољи.

– Усред Великог поста и уочи славног Васкрсења, обраћамо се данас у нади да ће наша порука у предстојећу Цветну недељу бити прочитана у свим црквама и парохијама. То је наша порука упућена срцу сваког од вас, а преко вас целом човечанству. Време је да се трагедији двојице архијереја приведе крај. У ову Цветну недељу устима деце призивамо Христа Господа и изговарамо Осана! што значи Спаси нас. Данас се молимо Господу спасења и Богу сваке утехе. Време је да се овај случај заврши, барем откривањем истине ма колико она била слатка или горка. Истицали смо, далеко од икаквих архаичних парола, да смо ми одавде, са ове земље, упркос свему. Ниједна сила овог света неће нас отерати из ове земље. Једина сила која нас укорењује на овом Истоку је снага нашег ослањања на Христа, Бога који нас је утврдио овде, на овом Истоку, и усадио своје Јеванђеље у наша срца преко својих апостола који су крстили наше претке миром Духа небеског. На овом Истоку наш преци су посадили семе из кога су никли плодови благодарности Богу Творцу, градили смо наше цркве и манастире, а одавде смо кренули, прешли мора и нашим људима који живе у иностранству усађивали љубав према земљи из које смо потекли и црпили свој идентитет и биће. Сведочили смо Христа од праскозорја хришћанства и то чинимо и данас. Случај двојице архијереја то сведочи. Много ратова је било, али ми истрајно тврдимо да Христово лице неће нестати са овог Истока све док нама, који смо први названи Његовим именом у Антиохији, крв тече у нашим венама. Обраћамо се Христу, Господу и Женику душа наших, са којим ступамо на пут страдања, распећа и васкрсења, молећи Га да милостиво погледа на цео свет, загрли све нас својом божанском утехом и утиша буку ратова како бисмо сви ушли у светлост Његовог славног Васкрсења – поручили су патријарси Јован и Игнатије Јефрем.

извор: spc.rs