Čovjeku je potreban živi Bog
21/06/2020
Najveća epidemija je glad
28/06/2020

Jadovno: Ne molimo se za postradale,
nego se molimo njima

Mitropolit Porfirije služio parastos sa episkopima Gerasimom i Nikodimom

 

Svaka riječ na ovom mjestu je suvišna. Suočeni sa tajnom zla, treba da proniknemo u tajnu dobra. To je na komemoraciji žrtvama Jadovna rekao Mitropolit Porfirije u srijedu, 24. juna, nad Šaranovom jamom, nedaleko od Gospića. Parastos za žrtve Jadovna, pored Mitropolita, služili su episkopi gornjokarlovački Gerasim, dalmatinski Nikodim i sveštenstvo triju eparhija.

Mitropolit se upitao šta je to što ljude dovodi u same dubine zla, do toga da besomučno utiru trag svakom dostojanstvu drugog ljudskog bića. U potrazi za odgovorom, zaključio je, ispravnije je ćutati. Okupili smo se, da bismo, gledajući u ponor bezumlja, učinili sve što je moguće da se bezumlju stane na glavu, da opominjući sebe, opominjemo i druge da smo stvoreni za dobro. Mitropolit je dodao da ako već ne možemo da volimo jedni druge, onda možemo da barem, zgađeni nad zlom, ne činimo loše jedni drugima. To će za početak biti dovoljno, naglasio je.

Prema njegovim riječima, ne molimo se za postradale, nego se molimo njima i svim nevino postradalima koji se nalaze blizu prestola Božijeg, da se sjeme i koren zla zatru u našim dušama, u nama i među nama.

Predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac, jedan od govornika na komemoraciji, pozvao je prisutne da se sjete i onih koji su na ovom mjestu ostali bez duše ubijajući nedužne. Sudili su ljudima na osnovu pravila koja nisu ni Božja ni ljudska. Sudili su zbog toga što su mislili da će stvoriti bolju i slobodniju državu nego što bi ona bila s njima kao živim ljudima.

Jadovno je bilo samo dio gospićkog sistema logora – u kom je ubijeno 24 hiljade ljudi, podsjetio je univerzitetski profesor Ivo Goldštajn (Goldstein). Za razliku od Paga i Jasenovca, ne postoje svjedočenja o tome kako je uistinu bilo, pa je utoliko ovaj logor još strašniji, istakao je.