Човјеку је потребан живи Бог
21/06/2020
Највећа епидемија је глад
28/06/2020

Јадовно: Не молимо се за пострадале,
него се молимо њима

Митрополит Порфирије служио парастос са eпископима Герасимом и Никодимом

 

Свака ријеч на овом мјесту је сувишна. Суочени са тајном зла, треба да проникнемо у тајну добра. То је на комеморацији жртвама Јадовна рекао Митрополит Порфирије у сриједу, 24. јуна, над Шарановом јамом, недалеко од Госпића. Парастос за жртве Јадовна, поред Митрополита, служили су eпископи горњокарловачки Герасим, далматински Никодим и свештенство трију епархија.

Митрополит се упитао шта је то што људе доводи у саме дубине зла, до тога да бесомучно утиру траг сваком достојанству другог људског бића. У потрази за одговором, закључио је, исправније је ћутати. Окупили смо се, да бисмо, гледајући у понор безумља, учинили све што је могуће да се безумљу стане на главу, да опомињући себе, опомињемо и друге да смо створени за добро. Митрополит је додао да ако већ не можемо да волимо једни друге, онда можемо да барем, згађени над злом, не чинимо лоше једни другима. То ће за почетак бити довољно, нагласио је.

Према његовим ријечима, не молимо се за пострадале, него се молимо њима и свим невино пострадалима који се налазе близу престола Божијег, да се сјеме и корен зла затру у нашим душама, у нама и међу нама.

Предсједник Савјета СНВ-а Милорад Пуповац, један од говорника на комеморацији, позвао је присутне да се сјете и оних који су на овом мјесту остали без душе убијајући недужне. Судили су људима на основу правила која нису ни Божја ни људска. Судили су због тога што су мислили да ће створити бољу и слободнију државу него што би она била с њима као живим људима.

Јадовно је било само дио госпићког система логора – у ком је убијено 24 хиљаде људи, подсјетио је универзитетски професор Иво Голдштајн (Goldstein). За разлику од Пага и Јасеновца, не постоје свједочења о томе како је уистину било, па је утолико овај логор још страшнији, истакао је.