Преподобни Давид, уторак, 9. јул
09/07/2024
Епископ Кирило посјетио Трст
09/07/2024

Ивањдан у Загребу

„Прихватимо позив Светог Јована Крститеља да се смиримо, да схватимо своју немоћ пред Богом и да у покајању исповједимо своје гријехе и припремимо се за долазак Онога који једини рјешава наше проблеме“, рекао је владика Кирило у Загребу.

На празник Рођења Светог Јована Претече – Ивањдан, 7. јула, Свету Литургију у храму Преображења Господњег у Загребу служио је Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске. Саслуживало му је загребачко свештенство.

У литургијској бесједи владика Кирило је истакао да у Цркви, током литургијске године, прослављамо само три рођења – Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и Претече и Крститеља Господњег Јована.

„Црква посебно прославља и зачеће светог Јована и Пресвете Богородице, како би посвједочила да живот почиње од зачећа у утроби мајке, а не како данас многи калкулишу са роковима кад се може сматрати дијете у утроби мајке пуноправним чланом друштва. Тиме само покушавају да умире своју савјест због  убистава у утроби мајке, која се дешавају. Света Црква је ту јасна – живот дјетета почиње од његовог зачећа и већ од тада оно је пуноправни члан друштва“, рекао је владика Кирило.

Покајте се јер се приближи царство небеско – то су пророчке ријечи Светог Јована. Јован Крститељ, највећи рођен од жена, није могао да ријеши наше проблеме овдје који проистичу из наше пале природе подложне смрти и пропадљивости. Ни поред све те технике и медицине којом данас човјек располаже не може се ријешити проблем смрти. Зато треба да прихватимо позив Светог Јована Крститеља да се смиримо, да схватимо своју немоћ пред Богом и да у покајању исповједимо своје гријехе и припремимо се за долазак Онога који једини рјешава све наше проблеме. Сви смо ми примили благодат на светом крштењу, међутим, непрестано треба освећивати вријеме и напредовати у духовном подвигу. Вријеме које нам је дато треба га искористити и посветити прије свега да иштемо царство небеско, а онда ће нам се и ово све земаљско додати“, поручио је владика Кирило.

Н.М.